cicwarek Creative Commons License 2005.10.20 0 0 30
Úgy látom, az enyém is ugyanez, csak kétszeres mennyiség, a méz viszont ugyanannyi.

Tehát a recept:

Erdélyi mézeskalács

Hozzávalók:
60 dkg szitált finomliszt
20 dkg porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál fűszerkeverék* (őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag)
2 tojás
2 evőkanál puha margarin
20 dkg méz
* én több kávéskanállal teszek mézeskalács fűszerkeveréket

A pornemű hozzávalókat átszitáljuk (nem szoktam) és alaposan összekeverjük. A tojást, margarint és mézet jól kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig hűvös helyen érleljük.


Formázás:

A tésztát kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagra. Kiszúróformákkal különféle figurákat vágunk ki. Erős kartonpapírból saját formáinkat is elkészíthetjük, melyeket éles késsel vágunk körül. A figurákat egymástól biztonságos távolságra vajjal kikent sütőlapra tesszük, és előmelegített (kb. 200 °C) sütőben néhány perc alatt barnáspirosra sütjük. A figurák a sütés során mintegy egyharmaddal nagyobbra híznak. Még melegen késsel lepattintjuk mindet a sütőlapról, és egymás mellé téve hűlni hagyjuk. Ne rakosgassuk egymásra a forró süteményeket, mert rögtön meghajlanak. Némely figura összeillesztve szép új alakzatot ad ki, és sütés után egyben is marad.


Díszítés:

A máz hozzávalói (ez a mennyiség a fenti adag tésztához jó):
12 dkg nagyon finom átszitált porcukor
1 friss tojásfehérje

A tojásfehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. A máz akkor jó, amikor „szálat húz”. A mázat nejlonzacskóba töltjük, sarkába apró lyukat vágunk. ezzel kész az íróka, máris díszíthetünk. arra kell törekedni, hogy a szál díszítés közben ne szakadjon el.
A vonalakat bátran és lendületesen nyomjuk. Az íróka lehetőleg ne érintse a süteményt. A megírt süteményt legalább két órát hagyjuk száradni. Végül hegyes tűvel lyukasszuk ki, és vékony aranyszállal függesszük föl.
Előzmény: stiglinc (28)