Regős Judit Creative Commons License 2005.10.25 0 0 715
Kedves Sony!

Gratulálok a kis játszótéri közösségetekhez! Azt hiszem így működik a gyakorlatban az, amit én szakmai oldalról közelítettem meg, hogy a szülők feladata segíteni a gyerekeket eligazodni a kapcsolatok ingoványos terepén. Ennek pedíg első epizódja a játszótéri - add ide, nem adom, kérem, tessék, itt van helyette ez stb.- kommunikációknál kezdődik. A szülőknek kell eldönteniük, hog mikor lépnek közbe, és persze azt is, hogy hogyan. De a legfontosabb, hogy sose felejtsük el, hogy saját mintánkon keresztül tanítunk a legtöbbet. Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyit. Pl. tegnap a kislányom éppen az egyetlen használható rúzsomat kente fel, egyenletesen az arca egész területére, és amiIkor ezt észrevettem, dúvadként téptem ki a kezéből a rúzst, az az enyém felkiáltással. Mondanom sem kell, hogy pár perc elteltével ő ugyanígy tett, amikor a kistesója hozzáért a macijához. Ez a kis epizód is azt bizonyítja, hogy a szülő minden cselekedetével tanít is egyben, és ez nagy felelőség!
Szerintem a többi anyuka és gyerek majd megoldja, hogy "Irigyék", vagy ne hozzák le a tabu játékaikat, vagy adják kölcsön másnak is, de az biztos, hogy nem lennék a gyereke helyében! Szerinted?

A hamar lefektetés témában, sajnos nem tudok valami ütős kis technikával szolgálni. Főleg azért, mert nem igazán hiszek bennük. Szerintem ezek a technikák, arra jók, hogy akik alkalmazzák őket, saját magukat bizonyítsák, azzal, hogy más is követi a példájukat. Szerintem itt is a családi működést, a körülményeket, és a gyerekek egyéni különbségeit kell összeegyeztetni a fejlőéslélektani lépcsőkkel, és a gyerekek bilológiai alvásszükségletével. Ezen azt értem, hogy, ahol (mint nálunk is), viszonylag későn érünk haza, de reggel egyenlőre nem kell túl korán kelnünk, ott természetesen nincs azzal semmi baj, ha eltolódik a lefektetés ideje. Ez nyilván meg fog változni, ha a gyerekek óvodába, suliba fognak járni, de akkor a késői hazajárásokon is változtatni kell valamelyest.


Szerintem ugyanúgy,mint a fogmosásnál, ha nem fogod feladanak tekinteni az esti lefektetést, az is olajozottabban fog működni, és látod azzal sincs baj, ha a gyerek még egy kicsit figyeli a beszűrődő neszeket a fényeket, mint tetted Te , amikor kicsi voltál, elalvás előtt!

üdv: Judit
Előzmény: Sony (713)