tűz_tér Creative Commons License 2005.10.25 0 0 194
Azt hiszem kicsit hosszú leszek :-)

 

 

Mennyi hőt és hogyan lehet kinyerni a kandallóból távozó füstgázból ?

 

Többféle hővisszanyerő van a piacon, 180-200 mm-es csonkra helyezhetőek,  5-8 kW teljesítménnyel.

 

Ehhez a füstcső átmérőhöz a francia öntvény tűzterekre 12-14 kW névleges teljesítményt adnak meg.  (Azért hozom példának a franciákat, mert náluk van egy egzakt módszer a teljesítmény mérésére).

A névleges teljesítmény egy 3 órás átlag. 12 kg,  max. 20% nedvességtartalmú keményfát gyújtanak meg 0,5 kg parázsrétegen. Begyújtás után gyorsan felszalad ennek kb. másfélszeresére (ezt néhol meg is adják, mint maximális teljesítményt), majd kb. az első óra végére visszaesik a névleges alá, és egyre kisebb lesz a hőleadás.

 

Az átlagos 70 %-os hatásfok kb. a névleges teljesítmény harmadához tartozik, e felett a hatásfok csökken, azaz egyre melegebb füstgáz fog távozni.

Vegyük figyelembe, hogy a füstgáz sem hűthető vissza túlzottan, mert akkor a kandalló fog visszafüstölni megrakáskor.

 

A hővisszanyerőről levehető teljesítmény a 2-3 órában már jó, ha 2 kW.  A megadott teljesítmény csak az első órában, az intenzív égés szakaszában lesz igaz.

Ha mégis ekkora energiára van szükségem, akkor folyamatosan, kb. óránként kell raknom a tűzre.

 

Ha összeadom egy olyan tűztér árát, ami bírja is ezt a terhelést a hővisszanyerő árával, akkor ennyiért bőven vehetek egy korrekt, jó minőségű vizes tűzteret  (195.000.- Ft-tól, ÁFA-val), amivel egy sokkal stabilabb, nagyobb teljesítményű rendszert lehet kialakítani.

A szükséges egyéb szerelvényekben, bekötésben nincs különbség.

 

Nagyméretű szigetelt víztartály:

 

A gázfűtés nagy előnye, hogy nagyon jól szabályozható. Ha eléri a helyiségben a hőmérséklet a kívántat, termosztát a gázkazánt és a keringést leállítja, ha leesik a hőmérséklet, visszakapcsolja.

Ezzel szemben a kandalló-kazánból mindaddig ki kell nyerni az energiát, míg a tűz ég, egyébként felforr a rendszerben a víz. A felesleges hő tárolható a víztartályban, és onnan később vissza is nyerhető.

Jó megoldás a „hulladékhő” hasznosításra a medence fűtés is (ha van), bár abból kicsit körülményesebb visszatáplálni. :-)

 

Hirtelen ennyi jutott eszembe :-)

 

Előzmény: pepii (182)