sierra Creative Commons License 2005.10.26 0 0 27

Az I. vh.-t az antant az USA nélkül is megnyerte volna, a másodikat meg a SZU egymaga elintézte.

Az biztos, hogy a II. vh. után az USA takarította el a romokat, kár, hogy az első felvonás után nem vállalta el ezt a feladatot. A SZU feltartóztatását is megköszönhetjük nekik.

A Balkán háborúit szerintem nagyon rosszul oldották meg, valódi rendezés nem történt, az eredmény semelyik felet nem elégíti ki, a határok ma is csak az EU protektorátusának köszönhetően tarthatók fent, pedig Dayton tíz évvel ezelőtt volt, Koszovót meg öt-hat éve "szálltuk meg".

 

Szvsz a beavatkozásaik mindenkor az amcsik számára optimális megoldás megtalálását célozták. Kedves szövetségesüket, az Egyesült Királyságot két háborúban is rendesen megfejték a hadiszállításokért cserébe. Előszörre London csak jól eladósodott nekik, másodszorra egészen addig fejték, míg a tommyk elérték a fizetésképtelenséget. Azután persze azért ingyen szállítottak fegyvert, mivel az Egyesült Királyság veresége azért nem állt érdekükben - de ez nem akadályozta meg az amcsikat abban, hogy először jól levegyék őket pénzügyileg.

 

Nomármost ebből kifolyólag ha az USA jót tett velünk, az valszeg azért volt, mert a saját érdekei ezt diktálták, mert az önzetlenség nem az ő profiljuk. Úgyhogy nekünk is kábé ezzel a szemlélettel kell hozzájuk viszonyulnunk, ha nem akarunk se balekot, se szélmalmot rohamozó Don Quixotét csinálni magunkból.

Előzmény: doncike (26)