sierra Creative Commons License 2005.10.30 0 0 43

Japán egymaga nem mehetett neki a szovjeteknek, mert ehhez nem rendelkezett katonai eszközökkel. Nem fejlesztette a harckocsigyártását, mert dzsungelharcra készült, ahol a harckocsi használhatatlan, márpedig a szovjetek ellen nem lehetett anélkül semmit elérni. Csak akkor volt reális esélye a szibériai japán terjeszkedésnek, ha közben nyugaton valaki megveri a ruszkikat és nem marad erejük Szibériát védeni.

Másrészt az USA embergópolitikája miatt a japánoknak igen komoly olajproblémájuk lépett fel 1940-ben. Ezt Szibéria elfoglalásával nem tudták volna orvosolni, mert akkoriban még nem tudták, hogy ott olaj lenne. Olaj nélkül viszont megbénul a japán flotta, flotta nélkül pedig a szigetország el van vágva az Ázsiai kontinenstől, nem tud háborúzni ott. Tehát az olajproblémát meg kellett oldaniuk (vagy modus vivendit találni az USÁ-val, csak arra az USA nemigen volt hajlandó, hogy Kína gyarmatosítását engedélyezze).

Japán tehát nem árthatott komolyan a SZU-nak. Halhin-golnál megpróbálták, kiderült, hogy ehhez nincs eszköz, felhagytak vele.

 

Az nem igaz, hogy az angolok lesöpörték a harckocsi témáját az asztalról. Ha akartak volna, a német típusokkal megegyezően jó harckocsit gyártanak, ott volt a Matilda a kiváló páncélzatával, a kor technikáján az első osztályú volt, a németek zavarban is voltak tőle, mert nem bírták kilőni. Ha sok lett volna és jól tudják használni, nem így alakul a nyugati hadjárat. De az angolok a harmincas években mindent megtettek azért, hogy ne törjön ki háború, a konzervatívok a fegyverkezést hanyagolták el, a munkáspárt meg az általános hadkötelezettséget szavazta le, ergo nem költöttek honvédelemre. Nem csak tankra, semmire se. Churchill ugyan vészmadárkodott, hogy háború lesz, fegyverkezni kéne, de erre senki sem volt hajlandó. Ha hajlandóak mennyiséget termelni a Matildából, akkor remek harckocsijuk van. Így is az volt, csak kevés, amivel nem mentek semmire.

 

Az nem az önrendelkezés elvének a hibája, hogy a franciák abszolút alárendelték a hatalmi szempontjaiknak, az angolok nem szóltak bele, az olaszok csak arrafelé, ahol nekik az hasznos lett volna és az egymagában mindig kevés volt, az amerikaiak meg lecsinálták az egészet és a saját elnöküknek sem hittek.

Előzmény: Korovioff (34)