Regős Judit Creative Commons License 2005.11.15 0 0 732
Kedves BSoL! (Bocs a rövidítésért)

Én speciel a kisebb babaörzéket kedvelem, de ez egyénre válogatja.
Köszönöm a kérdésedet, az apák szerepéről a szülésnél. Nagyon fontosnak tartom ezt a kérdést. Fontos, hogy az apa tisztában legyen azzal, mit keres a szülőszobán, ahhoz is, hogy el tudja dönteni, ott akar lenni, vagy sem. Semmiképpen nem tanácsolnám, hogy rábeszélés miatt legyen ott a szülésnél. A Klinikán, ahol dolgozom, előfordult, hogy az apukával töbet kellett foglalkozni a szülés alatt, mint a szülőnővel. Folyton el akart ájulni, mindíg rossz helyen téblábolt. De volt olyan esetem is, amikor az apuka annyira lelkes volt, hogy alig hagyta szegény anyukát vajúdni. Folyton érdeklődött, utasítgatta, hogy mit csináljon, végül meg kellett kérni, hogy hagyja el a terepet, mert szegény nőnek teljesen leáltak a fájásai.
Szóval, azt gondolom, hogy az apukának, ugyanaz a szerepe a szülésnél, mint később az egész családi életben. SEgítenie kell a család születését, a család működését.
Segítenie kell az anyát abban, hogy befelé tudjon figyelni, együtt tudjon működni a magzattal hogy összpontosítani tudjon. Ne zavarja meg a külvilág, meg legyen mindene, amire szüksége lehet, hogy biztonsában érezze magát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ő az aki tartja a kapcsolatot az egészségügyi személyzettel (orvossal, szülésznővel), vigyáz arra, hogy senki ne zavarja meg felesleges kérdésekkel, lelkes tréfálkozással, bármivel, ami elvonhatja a vajúdónő figyelmét, a szülőnőt. Ha szükséges, fizikailag is segíti a nőt, tartja a hátát, emeli a fejét, vizet hoz neki. A fájdalom a szülőnő legfőbb segítőtársa. Azt jelenti, hogy minden rendben van, a baba úton van, és hamarosan meg fog születni. Ezért nem sajnálni kell a nőt, hanem bátorítani őt. Az is fontos, hogy elvághatja a köldökzsinort, és ott van a kezdeteknél. Ez óriási élmény, de nem ez a legfontosabb. Hanem a közös munka!
Én a helyedben semmiképpen nem eröltetném őt, még sok időtök van. Még lehet, hogy fel sem fogta igazán, hogy apa lesz. Javaslom adj neki időt!
üdvözlettel: Judit
Előzmény: bright side of life (730)