Regős Judit Creative Commons License 2005.12.03 0 0 739

Kedves Zelszi!

 

Én imádtam  a lányom két éves korát (is!) és várom azt is, amikor Bálint két éves lesz. Imádtam, mert még nem feleselt vissza, de már lehetett vele kommunkálni. Annyira jó volt megélni, ahogy napról-napra nyílik a világ felé, és kiváncsian szívja magába a tudást, és a tapasztalást és persze az érzéseket. Két éves kor körül kezdenek el a gyerekek a családjánál egyel tágabb világ felé intenzívebben érdeklődni. Ajánlanám nektek, hogy járjatok el minél többet társaságba, játszóházba, gyerekprogramra. Persze influenzás időszaban ez egy kicsit nehéz, de pl. a Szemlőhegyi barlangban, ha jól tudim működik igazi sóbarlang, ahol játékok is vannak, kirándulni is lehet, és még a náthának is jót tesz. Nagyon ajánlom a zenés-mondókás foglalkozásokat is.

Ez itt a reklám helye: www.szulokhaza.hu, legközelebb holnap, dec. 4.-én vasárnap az Erzsébetligeti Színházban leszünk, Varázserdő foglalkozást tartunk, fél 11-től, de várunk titeket Manómuzsika foglalkozásainkra is. Ezeket többnyira Budán a XI. ker. környékén és budaörsön tartjuk. Számomra is tanulságos látni, hogy az 1-2 éves gyerekek mennyire élvezik és értékelik pl. a komolyzenét. Most éppen Viváldit hallgatunk.

Visszatérve a kérdésedhez: szerintem mindenfélét meg kell mutatni a gyerekeknek és figyelni kell a reakcióikat, hogy mi jön be nekik. Elkezdhetsz bábozni is neki. Először ujjbábot vegyél, hogy lássa, hogy hozzád tartozik a báb. A mesékről nem rég írtam, hogy inkább a saját napjáról szóló meséket és az egyszerű szerkezetű meséket szeretik még ebben a korban. Kézműves foglalkozásokhoz válassz nagy méretű anyagokat, ezeket ki is vághatod, és pl. felragaszthatjátok egy lapra. Vagy akár Mikulás szakállat is ragaszthattok vattából. A lényeg az, hogy minél nagyobb legyen, hogy kényelmesen meg tudja fogni. Készíthettek só-liszt gyurmát is, és még akkor sem lesz baja, ha megkostólja. Ilyen korban nagyon szeretnek a gyerekek "trutyizni". Fontos és hasznos is, hogy megtapasztalják a különböző anyagokat, szagokat, ízeket. Összegezve: minden olyan foglalkozás tök jó, ami segíti az ismerkedést a környezettel és annak hatásaival, ill. felszabadítja a gyerek érzéseit, kibontakoztatja fantáziáját, fejleszti az empátiáját, érzelmi intelligenciáját.

üdv: Judit

Előzmény: zelszi (736)