mirjam07 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 2571

Úgy emlékszem, ez nem volt még...

 

NARANCSMÁZAS KACSAMELL

Hozzávalók:

2 db fél kacsamell

2 gerezd fokhagyma
1 db 10 cm-es friss gyömbér
15 dkg narancslekvár
2 evőkanál brandy
1 evőkanál szójaszósz
¼ teáskanál cayenne bors
2 evőkanál olaj
2,5 dl narancslé
Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 ºC-ra.
Sózzuk és borsozzuk be a kacsamell-darabokat, majd vagdossuk be a bőrös oldalukat.
Készítsük el a pácot. Ehhez először reszeljük meg a fokhagymát és a gyömbért, majd a botmixer segítségével keverjük pépesre a reszelt fokhagymát, reszelt gyömbért, narancslekvárt, brandyt, szójaszószt. Fűszerezzük cayanne borssal a pácot.
Kenjük meg a páccal a kacsamell-darabokat és a maradék pácot tegyük félre.
Egy serpenyőben forrósítsunk meg 1 evőkanál olajat és süssük elő benne a húsokat, oldalanként 2-3 perc alatt. (Kezdjük az elősütést a kacsamellek bőrös oldalán!)
Tegyük be az elősütött, mázas kacsamelleket a sütőbe. Ehhez nyugodtan használjuk a fémből készült serpenyőt, nem kell áttenni tepsibe a kacsamelleket. Süssük 15 perc alatt rózsaszínűre.
Óvatosan vegyük ki a tűzforró serpenyőt a sütőből és szedjük ki szűrőlapáttal belőle a kacsamelleket, majd tegyük félre a húsdarabokat. Kanalazzuk le a kisült léből a zsíros részt, de vigyázzunk, hogy a megsült, apró máz- és húsdarabkák viszont maradjanak benne a serpenyőben.
Öntsük a narancslevet a serpenyőbe, adjuk hozzá a maradék pácot és közepesen erős lángon, fakanállal kevergetve főzzük össze a narancsos mártást.
Vágjuk fel vékonyan a kacsamelleket – maximum 1 centi vastagok legyenek a szeletek – úgy, hogy a kés éle 45 fokot zárjon be a hússal.
Tegyük egy nagy tálra a kacsamell-szeleteket és öntözzük meg a narancsos mártással.

4 adag lesz belőle.