t3v3d3s Creative Commons License 2006.01.05 0 0 2576
nem találom a keresőben, így bemásolom őket. lehet, hogy azért, mert mannamari kedvesen elküldte nekem a gyűjteményt, amikor elhalálozott a vincseszterem. bocs az ékezetek minőségéért. A tiramisu-tortánál nem kell ez a sok baromság, egyszerűen gőzben kell sütni (a sütőbe fém bögrében vagy tepsiben forró vizet kell tenni, nehogy kiszáradjon a teteje).


mandulás fehércsoki-torta: 1820. hozzászólás

TIRAMISU-TORTA

Amikor Olaszországról ábrándozom, akkor gyakran a tiramisu ugrik be, err?l a
mascarpone nev? krémsajt, aztán Amerikára gondolok, és a new yorkiak kedvenc
csemegéjére, a krémsajtból sütött cheesecake-re. Vajon milyen lehet elképzelt
életeim közös édessége, a tiramisu-torta?

Hozzávalók:

15 deka babapiskóta
7 deka olvasztott, langyos vaj
2 deka neszkávé 2 ev?kanálnyi meleg vízben feloldva
4 ev?kanálnyi Amaretto-lik?r
4 tojás
25 deka mascarpone
1 vanílirúd
1 deci tejszín
1 citrom reszelt héja
10 deka cukor
cukrozatlan kakaópor a torta tetejére

A babapiskótát mozsárban vagy robotgépben porfinomságúra töröm-örl?m, aztán összekeverem a langyos, olvadt vajjal, a meleg vízben feloldott kávéporral és a lik?rrel. Ennyi a torta ?tésztája?, kész is van. A morzsát egyenletes vastagságban beletapicskolom egy 20 centi átmér?j? tortaformába, a formát besüllyesztem negyedórára a mélyh?t?be ?itt a vajas morzsalék gyorsan megdermed-, és összeállítom a pofonegyszer? krémet.
Bekapcsolom a süt?t 160 C-ra (gázsüt?n 3-as fokozat), egy nagy lábosban pedig elkezdek vizet forralni. Így mire kész a krém, a víz is lobogva forr. El?veszek két tálat, és egyikbe a tojások sárgáit pottyantom, a másikba meg a fehérjéket engedem bele. A tojássárgákhoz hozzáadom a mascarponét, a félbevágott vaníliarúdból kikapargatott, illatos szemeket, aztán jöhet a tejszín, a cukor fele meg a citrom héja, és gyorsan habosra keverem az egészet a robotgéppel.
Az elmosott, szárazra törölt habver?kkel a tojásfehérjékb?l el?ször félkemény, majd a maradék cukor hozzászórása után, tökéletesen kemény habot verek. Óvatos mozdulatokkal összekeverem a mascarponés-tojássárgás krémet a fehérjehabbal, és el?szedem a mélyh?t?b?l a tortaformát. 2 alufóliacsíkot egymáson keresztbe fektetek, közepükbe ültetem a formát, és az alufóliával úgy bugyolálom kívülr?l körbe, hogy a fólia legalább a forma peremének feléig felérjen. Beleteszem egy tepsibe, és a morzsás alapra rákanalazom a mascarponekrémet.
A lobogva forró vízb?l annyit öntök a tortaforma köré, hogy felérjen a feléig,
és a vizes tepsiben ücsörg? tortát betolom az el?melegített süt?be. A tiramisu-torta 11/2 órán fürd?zik a süt?ben, de hogy ne barnuljon meg a teteje, az utolsó 20 percben lefedem alufóliával.
Amikor kész a m?, kiveszem a tepsit a süt?b?l. Megvárom, míg teljesen kih?l, aztán kiemelem a formát a tepsib?l, és egy kis sz?r?n át cukrozatlan kakaóporral megszórom a torta tetejét. Akár 1 napig is nyugodtan elálldogál a h?t?ben, de érdemes a tobzódás el?tt félórával korábban kivenni onnan, mert úgy a legfinomabb.
Ez a desszert 6 édesszájúnak biztos elég.

LENCSEKRÉMLEVES SNIDLINGES HABBAL

Hozzávalók:

A leveshez:
35 deka lencse
3 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál halványító zeller
1 nagyobb sárgarépa
20 deka főtt-füstölt tarja
1 tyúkhúsleveskocka
frissen őrölt bors
néhány babérlevél
1 deci tejszín
1-2 evőkanál fehérborecet
esetleg só

A snidlinges habhoz:
1, 5 deci hideg tejszín
1 púpos teáskanál mustár
3 evőkanál apróra vágott snidling

A megmosott lencsére lobogó forró vizet öntök, majd fél óra múlva leszűröm, és beleteszem a levesesfazékba. Utána előkészítem a leves zöldségalapját, azaz az újhagymák fehér szárát felkarikázom, a megpucolt fokhagymagerezdeket finomra zúzom, és a halványító zellert meg a körömkefével alaposan megcsutakolt sárgarépát vékonyan felkarikázom. Ha már a főtt-füstölt tarját is felvágtam apró kockákra, akkor a zöldségekkel együtt beleszórom a fazékba a lencse mellé. Az egészet megborsozom, dobok hozzá néhány babérlevelet, és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 5 centinyire ellepje. Erős tűzön felforralom, majd lejjebb veszem a lángot, és a zöldséges lencsét fedő alatt puhára főzöm. Ezek után a mikróban meglangyosítom a tejszínt, feloldom benne az elmorzsolt leveskockát, és a puha zöldséges lencsét összeturmixolom vele. A sűrű levest visszaöntöm a fazékba, és töltök hozzá annyi vizet, amennyitől az állaga könnyen kanalazhatóvá válik. Ha szükséges, akkor megsózom, aztán savanyításként belelötykölök néhány kanálnyi fehérborecetet. Gyenge lángon kevergetve felmelegítem, és miután tányérokba adagoltam, mindegyik "levestengerbe" belepottyantok egy-egy snidlinges habpamacsot. Snidlinges hab: hideg tejszínt kemény habbá verem, hozzákeverem a mustárt, és óvatosan összeforgatom az apróra vágott snidlinggel.
6 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/01)
Előzmény: Csilla (2575)