Törölt nick Creative Commons License 2006.01.17 0 0 1291

Szia!

 

Hááát, lehet venni is mini taposógépet otthonra. Avagy ha az ízületeid bírják, és emeletes házban laksz, sétálj fel a 4-ik emeletre (ha még emeletesebb a ház, akkor arányosan kevesebbszer a legfelsőre), minden nap. A lényeg, hogy a szívverésed felgyorsuljon, és kb 15-30 percig úgy eddz, hogy a zsírégető tartományban legyen (erre keress rá a neten, hogy nálad mennyi az ún. cardio tartomány, mert fejből nem tudom...de a lépcsőzés garantáltan ott tartja, nem kell rohanni, mert akkor meg túlpörgeted, csak jó ütemben felmenni a lépcsőn). De ha fáj a csípőd vagy a térded nagyon, akkor ne csináld, elég megterhelő az ízületeknek. Akkor mehetsz hegymenetbe is (ha van valahol hegy nálatok) 20-30 perc ütemes gyaloglás naponta (nem andalogni).

 

Vagy korcsolyázhatsz (tudom, az se otthoni), bicajozhatsz (szobabicikli) vagy táncolhatsz (valami dinamikusat), vagy tornának: alkartámaszban (négykézláb, csak tenyered helyett az alkaron támaszkodva, kar előre néz) lábemelések hátrafelé és felfelé térd derékszögben hajlítva, először mindig visszetéve a földre aztán meg gyorsabban de akkor már csak vízszintesig engedve vissza, lábemelés oldalra (mint mikor a fiúkutyák öntözik a fát... :) ), combra: széles terpeszállásban lábhajlítás (mint a szumósok). Kezdd a szumós gyakorlattal, csinálj vagy 20-at lassabban, aztán 3*20 kicsit (nem emelkedsz fel teljesen) gyorsan. A lábemelésből 20 teljes, és vagy 30 kicsi, és vagy 10-10 oldalra. Fenékre még jó, ha kis terpeszben az egyik lábadat hátrafelé húzod, érezd, hogy feszül a farizom, 40-40-et mindkét lábbal, oldalra ugyanígy (ha tudsz súlyt kötni a lábadra, még hatékonyabb 1-1 kilóval), és oldalra hajlított lábbal is (derékszögig emeld).

 

Remélem érthető volt, nem tudom, a tornagyakorlatok önmagukban mennyire hatékonyak hosszútávon, azt tudom, hogy ha jól csinálod, érezni fogod, hogy dolgoznak az izmok. De ezeket én teljes alakformáló gyakorlatsorokból válogattam össze, tényleg a legjobb, ha veszel valami tornás videót vagy könyvet, mert teljes testre tornázni legalább 3-4-szer jobban formálja a kritikus testtájakat is, mint ha csak azokra dolgozol.