Dézsa Woo Creative Commons License 2006.01.26 0 0 1471

Üdv mindenkinek!

 

Előre is elnézést, hogy szokásommal ellentétben nem olvasom végig az egész topicot mielőtt belekérdezek, de bevallom őszintén az első 50 (1999-ből származó) hozzászólás után nekem még mindíg kínai-magyar szótárra van szükségem hogy a hozzászólások tartalmáról sejtésem legyen. Ezért inkább kérdeznék, legfeljebb megköveztek ha hülyeséget kérdezek :-)

 

Hifivel kapcsolatos problémám a következő:

 

Egy lakásfelújítás keretében (ahol a tégla építésű lakásunkat "falig" bontjuk vissza), azon igyekszünk, hogy a lehető legtöbb modern berendezés üzemeltetéséhez szükséges hálózatot "láthatatlanul", falba építve beszereljük. A nappaliban, ahová egy (a ti fogalmaitok szerint) nem professzionális, inkább csak erős-középkategóriás kereskedelmi márkától beszerzett házimozi és hifi rendszert szeretnék elhelyezni, olyan vezetékrendszert szeretnék behúzni, ahol a hangfalakhoz szükséges kábelek a falban futnak, és a majdani hangszórók ehhez csatlakoznak fali dugaljzaton keresztül. Elképzelésem szerint egy 5.1-es erősítő és ehhez kapcsolódó hangfalak, illetve egy LCD vagy kisebb Plazma TV alkotná a rendszer "gerincét" plusz a DVD, rádióerősítő és egyéb kütyük.

 

Lényeg a lényeg, hogy a rendszerhez szükséges kábelezéssel kapcsolatban néhány alapvető tervezési kérdés még így laikusként is felmerült bennem:

  1. A szükséges vezetékek futhatnak-e elektromos vezetékekkel egy csatornában a falban?
  2. Amennyiben nem, akkor milyen távolságot érdemes tartani a két vezetékfajta között minimálisan?
  3. Érdemes-e a Koax-kábelhez hasonló árnyékolt vezetéket használni (illetve egyáltalán lehet-e?
  4. Kisebb, vagy nagyobb lesz-e az ellenállása egy jó minőségű hifi-kábelnek, mint a gyári szürke "madzagnak, amit a kereskedelemben kapható házimozi rendszerekhez adnak? (Esetlegesen nem sérül-e a hangfal a nagyobb átérkező teljesítmény miatt, illetve nem lesz-e túl halk ha kisebb teljesítményt enged csak át a másfajta vezeték?)
  5. Kapható-e magyarországon valahol olyan fali csatlakozó, amivel a csatlakozások kultúráltan kiépíthetőek? (Én eddig egy angol céget találtam, akiknek a terméke tetszett, ilyesmit szeretnék mindenképpen, de jobb lenne, ha a sarki boltig kellene menni érte, mint ha 2 hétig jönne a postával.)

Zárásként a kérdésekhez mellékelnék egy skiccet, hogy milyen rendszert képzeltem el:

 

 

Akinek van már tapasztalata hasonló rendszer kiépítésében, kérem ne kíméljen az ötletekke, tanácsokkal, kritikákkal :-)

 

Üdv,

 

Dézsa Woo