SZÉNÉGETŐ SPAGETTI CUKKINIVEL
Hozzávalók:3-4 evőkanál olívaolaj
2 nagy cukkini
1 gerezd fokhagyma
25 dkg spagetti
2 ózonkezelt tojás
2-3 evőkanál tejszín
12,5 dkg zöldfűszeres tejszínes krémsajt
4 dkg frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
a tálaláshoz 1 maréknyi friss bazsalikom
Elkészítés:
Vizet engedek a tésztafőző fazékba, szórok bele sót, és elkezdem felforralni.
Amíg melegszik a víz, a cukkinivel foglalkozom. Levágom a két végét, mert ezek nem kellenek, majd a végeitől megfosztott zöldséget mandolinnal vagy éles késsel ½ centi vékony korongokká szeletelem. Az olívaolajat megforrósítom egy közepes méretű serpenyőben, és kb. 15 perc alatt néha megkeverve aranybarnára pirítom benne a cukkiniszeleteket. Amikor a cukkini készen van, leveszem a serpenyőt a tűzről, megsózom, megborsozom, majd jól összekeverem, és félreteszem.
Ha a tésztafőző víz már lobogva forr, kifőzöm benne a spagettit.
Mialatt a spagetti fő, enyhén habosra verem egy tálkában a tojásokat kézi habverővel, majd hozzáreszelem a fokhagymát. Picit megsózom, megborsozom, és fűszerezem frissen reszelt szerecsendióval, hozzáadom a krémsajtot, és az egészet összekeverem fakanállal.
A kifőtt spagettit lecsepegtetem, és hozzáteszem a serpenyőben várakozó, még meleg cukkinihez. Rögtön ráöntöm a tojásos keveréket, és jól összeforgatom az egészet. A forró spagetti és a meleg zöldség szinte azonnal „megfőzi” a nyers tojást.
Tálaláskor apróra vágott bazsalikommal és reszelt parmezánnal hintem meg a spagettit.
2 adag lesz belőle.
KARAMELLÁS KÖRTÉVEL TÖLTÖTT CSIRKE SZILVAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:Ami a dobozban volt:
2 db körte
1 csirkemellfilé
5-6 db szilva
Elkészítés:Első lépésként egy közepes méretű serpenyőben 2 púpos evőkanál kristálycukrot megkaramellizálok.
Amíg a cukor barnul, mandolinnal vékony csíkokra lereszelem a körtéket, majd félreteszem.
Előveszem a csirkemellet, félbevágom, majd „batyut” formálok belőlük a következő módon. Egy jó éles késsel hosszában félig bevágom, aztán ezt a vágást mindkét oldalon kiszélesítem haránt irányú vágással.
Ha mindkét felét előkészítettem, enyhén besózom őket.
Ekkorra elkészült a karamell, fogom a körtecsíkokat, megforgatom a karamellben és kakukkfűvel ízesítem. Pár perc alatt elkészül a töltelék.
Előveszek egy szilikon sütőlappal bélelt tepsit. Beleteszem a csirkéket, majd egy kanál segítségével az előre elkészített „batyu részbe” elosztom a tölteléket.
250 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára pirítom őket.
Amíg sül a csirke, elkészítem a szilvamártást. A kimagozott és félbevágott szilvákat éles késsel vékonyan felcsíkozom, majd beleszórom ugyanabban a serpenyőben, melyben előzőleg a karamelles körtét készítettem, szórok rá egy kanál kristálycukrot, és közepes tűzön elkezdem fonnyasztani, megpárolni.
Mire a csirke elkészül, készen lesz a mártás is.
MICIMACKÓ-MUFFIN
Hozzávalók:20 deka liszt
5 dióbél, illatosra pirítva és megőrölve
2 teáskanál ún. „Mézes fűszerkeverék”, finom porrá őrölve
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 citrom reszelt héja
10 deka cukor
15 deka reszelt alma, pár csepp citromlével megintve
1 tojás
1 dl tej
10 dkg joghurt
10 deka vaj, felolvasztva és langyosra hűtve
2 evőkanál méz
a tálaláshoz karamellás tejszínhab
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.
A lisztet, a dióbelet, a fűszerkeveréket, a sütőport, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a reszelt almát összekeverjük egy nagy tálban.
A tojást, a tejet, a joghurtot és a felolvasztott, langyos vajat és a mézet kézi habverővel összevegyítjük, aztán fakanállal hozzádolgozzuk a lisztes-almás keverékhez. Ez lesz a tészta.
A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat kb. 20 perc alatt megsütjük.
Tálalhatjuk önmagában, de karamellás tejszínhabbal is. Ez úgy készül, hogy 3 dl tejszínben méréskelt tűzön kevergetve feloldunk pár szem apróra vágott tejszínes karamellt, majd a karamellás tejszínt alaposan lehűtjük, és szifonba töltve vagy robotgéppel habbá verjük.
12 muffin lesz belőle.
ÍR KÁVÉ
Hozzávalók:
instant kávépor
ír whiskey
cukor
tetejére tejszínhab
Elkészítés:
Úgy kezdjük, hogy kevés forróvízben elkeverünk egy kanál kávéport, majd a krémes eszpresszóhoz hozzáöntünk egy nagy kupica, enyhén felmelegített és kevés cukorral édesített ír whiskeyt. Ezután tejszínhabot nyomunk rá és már ihatjuk is az ír kávét.