sierra Creative Commons License 2006.02.03 0 0 221
Kis magyar jogi szürrealizmus

Papp László Tamás

2006. február 3. 08:05

Ha valakit e pillanatban hamisan megvádolnak, hogy kocsit lopott, de a bíróság felmenti, iratai nyilvánosak. De azt, hogy egy ismert, az emberek bizalmára aspiráló, közismert érsek vagy rendező bizonyítottan jelentéseket írt, nem lehet publikálni.

 

Megint téglák hullottak ki posztkádári jelenünk falából. A besúgókra újfent rávetülő fény heveny nyilatkozattételi kényszert okozott Péterfalvi Attilánál. Adataink őre úgy véli, az ügynökinformációk “alapvetően két esetben hozhatók nyilvánosságra: ha közszereplőkről van szó, illetve akkor, ha a történelmi múlt feltárásához nélkülözhetetlen az ügynökök megnevezése”. De őszerinte “Szabó István nem gyakorol közhatalmat, és a politikai közvélemény alakításában sem vesz részt, ezért nem minősül közszereplőnek. Az Oscar-díjas filmrendező ügynökmúltjának feltárását egy adott korszak bemutatása eszközeként sem lehet értékelni.”

<!-- var uniq=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); // billboard banner var oldBillboardHeight = 60; var oldBillboardWidth = 0; setTimeout("setBillboardHeight()", 1000); var i = 0; function setBillboardHeight() { h = getobj("billboardbanner_innerside").offsetHeight; if (h == 0) h = getobj("billboardbanner_innerside").clientHeight; o = getobj("billboardbanner"); if (h > oldBillboardHeight) { o.style.height = h + "px"; oldBillboardHeight = h; } w = getobj("billboardbanner_innerside").offsetWidth; if (w != oldBillboardWidth) { ww = parseInt(getobj("billboardbanner").offsetWidth); getobj("billboardbanner_innerside").style.left = parseInt((ww - w) / 2) + "px"; oldBillboardWidth = w; } setTimeout("setBillboardHeight()", 1000); } //--> <!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //--> Azt, hogy egy kultikus mozimágus vagy egyházi csúcsvezető diktatórikus hatalommal való együttműködésének nincs film- és vallástörténeti jelentősége, Péterfalvi se gondolhatja komolyan. Ha igen, annyira alkalmas adatvédelmi biztosnak, mint Dr. Kende Péter tényfeltáró újságírónak.

 

                                                   *

 

A biztosi verdikt szerint “Szabó István mindaddig nem minősül közszereplőnek, amíg erről meg nem kérdezik, és magát annak nem vallja.” A közszereplő definíciójának a hatalmi szférára való leszűkítése etatista, sőt állampárti mentalitást tükröz. Abból indul ki, hogy közszereplés csak az államon keresztül létezhet, ami pedig azon kívül van, az nem fontos, de legalábbis a múltfeltárás szempontjából kevésbé lényeges. Különben is nehezen érthető, hogy egy közízlést formáló, mozit közpénzből csináló értelmiségi miért nem közszereplő.

 

Pikáns ízhatást generál, hogy ama ombudsman harcol vehemensen a spiclik állítólagos jogaiért, akinek semmiféle kifogása nem volt az áruházi próbafülkék bekamerázása ellen. Szerinte ez utóbbi dolog “jogilag hibátlan”. Mostani hozzáállása alapján kimondható, méltán érdemelte ki a Nagy Testvér-díjra való jelölést.

 

Ha valakit e pillanatban hamisan megvádolnak, hogy kocsit lopott, de a bíróság felmenti, iratai nyilvánosak. A kabátlopási ügy tárgyalásának aktáit bárki elolvashatja. Bármely vállalkozónak joga van megtudni, hogy felvett dolgozója szerepel-e rendőrhatósági nyilvántartásban. Függetlenül attól, közfunkció-e az állás, vagy sem. De azt, hogy egy ismert, az emberek bizalmára aspiráló, közismert érsek vagy rendező bizonyítottan jelentéseket írt, nem lehet publikálni. Magyar ugarból kiszökkent jogi szürrealizmus.

 

Azt, hogy az USA-ban melyik színész fújta be komcsigyanús pályatársát, bárki tudhatja. Mert az Államokban demokrácia lévén, az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság ülései nyilvánosak voltak. Aki denunciált, nyílt sisakkal tette. Nálunk a sunyi, titokban “köpő” hálózati személyek miért ússzák meg? Szinte bármi megbocsátható és jóvátehető. Csak az nem, hogy 1989-90 után a beszervezettek többsége – leszámítva egy-két bátor embert – arcpirulás nélkül hallgatott.

 

Ombudsmanunk véleményéből kiindulva Németország adatvédelmi pokol, ahol békés polgárokat sütögetnek információs üstökben. Mert ott “szabad a vásár”, ó mily borzalom, akárki felmehet a szent történészi oltárra és felütheti a dossziékat. Iszonyatos lehet, hogy az a mocskos, undorító, privacy-tipró (szabadon választott) utolsó NDK-parlament kimondta: “az áldozatok érdeke fontosabb a tettesekénél.” És ezt a nyugatnémetek is ekképp vélték. Péterfalvi nem jogalkotó, de ha nem akar operett-ombudsmanként helyet szerezni a történelemben, rá kéne jönnie, egy abszurd felfogást védelmez.

 

                                                  *

 

Nem gondoljuk egyébiránt, hogy a merev, engedélyköteles, “antinémet” ügynökkeresési játéktér csak a politika és a kiérdemesült vamzerek érdeke. A Történeti Hivatal örökségére ráépült egy, a németnél drágább, lassabb, előszobázásra-űrlapkörmölésre alapozott, a laikus aktaböngészést történészi ajánláshoz kötő szuperbürokratizált rendszer. A mi pénzünkön. Persze így, fusiban is kijön a spicli-kirakós, de az összképet már csak unokáink fogják látni.