Sorsha Creative Commons License 2006.02.05 0 0 2662
PULYKAMELL SÜTŐTÖKPÜRÉVEL
Hozzávalók:

½ darab sütőtök
25 dkg pulykamellfilé
1 kávéskanál olívaolaj
3 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál túró
kb. ½ dl forralt víz
1 kétcentis friss gyömbérdarab, meghámozva vagy 1 nagy csipet őrölt gyömbér
1 chilipaprika, kimagozva és vékonyan felcsíkozva
kb. ½ dl tejszín
Elkészítés:

A baba-menü és a mama-menü alapja: natúr sütőtökpüré és sült pulykamell.

A sütőtököt hagyományos módon megsütjük a sütőben, majd kanállal kiszedjük a puha, belső részt. Ezt két részre osztjuk: egy kisebb mennyiségre és egy nagyobbra. A kisebb a babáé lesz, a nagyobb a mamáé.

A megmosott, szárazra törölt pulykamellfilét 3x1 centis csíkokra vágjuk, és teflonserpenyőben kevergetve átsütjük az olívaolajon. A megsült csíkokból kiszedünk 1 púpos evőkanálnyit, és félretesszük. Ez lesz a babáé.
A serpenyőben maradt húshoz hozzáadjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, és kevergetve átmelegítjük, hogy a vaj ráolvadjon a pulykacsíkokra. Ez lesz a mamáé.

Összeállítjuk a baba-menüt: a babának félretett sütőtökpüréhez és sült pulykához hozzáadjuk a túrót és a forralt vizet, aztán botmixerrel összepépesítjük az egészet. Ha szükséges, higíthatjuk még egy kis forralt vízzel, mert akkor jó, ha állaga sűrű krémleveshez hasonlít.

Összeállítjuk a mama-menüt: a maradék sütőtökpüréhez hozzáreszeljük a meghámozott gyömbért, hozzáadjuk a kimagozott, felcsíkozott chilipaprikát, hozzáöntjük a tejszínt, és botmixerrel összepépesítjük az egészet. Megsózzuk, megborsozzuk, és ha úgy látjuk, kicsit sűrűbb a kelleténél, adunk hozzá még egy kevés tejszínt. A chilis-gyömbéres sütőtökpürét tányérra tesszük, és mellé rakjuk a vajas pulykacsíkokat.

1-1 adag lesz belőle

SZALÁMIS POLENTA SAJTTAL SÜTVE
Hozzávalók:

Ami a dobozban volt:
¼ provolone sajt
¼ zacskó kukoricadara
kb. 5 dkg téliszalámi

Elkészítés:

Egy lábosba öntök kb. ¾ liter tejet és lassan felforralom.

Amíg a tej melegszik, a provolóne sajtból levágok kb. 15 fél centis szeletet, a szalámit pedig hajszálvékony karikákra vágom fel.

Mikor a tej már forr, beleöntök 4-5 evőkanálnyi olívaolajat, aztán enyhén megsózom és már öntöm is a tejbe a kukoricadarát. Addig forralom az egészet állandó kevergetés mellett, míg egészen sűrű nem lesz. (Tejbegríz állagú) Ekkor leveszem a tűzről és ízesítem egy kevés provolóne sajttal (kb. 4-5 szeletnyi), amit előzőleg apró kockákra vágok.

Miután a sajt jól elmerült a polentában, előveszem a szilikonlappal bélelt tepsit, és a kása felét a tepsi közepére helyezem, majd fakanál segítségével megpróbálom elegyengetni és nagyjából négyzet alakúvá formálni.

Ha ezzel is megvagyok, jöhetnek rá szép sorban a téliszalámi karikák, majd a sajt szeletek, végül pedig a kása másik fele is. Mielőtt a polentát a sütőbe tolnám, a tetejére helyezem a maradék sajtot is.

210 fokon 8-10 perc alatt készül el.
MOGYORÓS CSOKITORTA
Hozzávalók:

6 tojás
20 dkg cukor
10 dkg finomliszt
10 dkg mandula, illatosra pirítva és porrá őrölve
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 púpos kávéskanál sütőpor
10 dkg vaj, megolvasztva és langyosra hűtve

A mogyorós csokihabhoz:
3 dl tejszín
5 evőkanál Nutella
Elkészítés:

Először a mogyorós csokihabot készítem elő. A tejszínt takaréklángon kevergetve összefőzöm a Nutellával, majd megvárom, hogy kihűljön. Ezután beteszem a hűtőbe, és ott tartom, amíg megsütöm a tortát.

Előmelegítem a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 26 cm átmérőjű tortaformát, amelynek aztán sütőpapírt illesztek az aljába. Ha szilikonformát használok, nincs szükség erre az előkészítésre.

A tojásokat beletöröm egy nagy tálba, hozzájuk adom a cukrot, majd a cukros tojásból robotgéppel 8-10 perc alatt sűrű, világos habot verek.

Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, a finomra őrölt mandulát és a sütőport. Ezután szűrőn át hozzászitálom a kakaóport, majd ezt a mandulás-kakaós lisztkeveréket fakanállal beleforgatom a tojáshabba. Figyelem, csakis finom és óvatos mozdulatokkal szabad dolgozni.

A masszába beleforgatom az olvadt, kihűlt vajat is. Ezzel a tészta készen van.

A tésztát belekanalazom az előkészített tortaformába, és kb. 35 perc alatt megsütöm a meleg sütőben. Ha beleszúrok egy tűvel, és a tűre nem ragad semmi, megsült a torta. Ezután rácsra teszem, és megvárom, hogy tökéletesen kihűljön.

Tálalás előtt robotgéppel habosra verem a nutellás tejszínt, és a tortaszeletek mellé kiteszek egy-egy nagy kupacnyit belőle. Ha elegánsabban akarom tálalni, a halmot megszórhatom kevés kakaóporral is.

MOGYORÓS KÁVÉ
Hozzávalók:

kancsó tej
mogyorós csokikrém
instant kávépor
tetejére tejszínhab és őrölt mogyoró
Elkészítés:

Először kevés forró vízben feloldunk 1 kanál lávéport, aztán a krémes eszpresszóhoz hozzákeverünk 2 kanál mogyorós csokikrémet.
Ezután meleg tejet öntünk hozzá, majd édes tejszínhabot nyomunk a tetejére és megszórjuk őrölt, pirított mogyoróval.
A mogyorós kávé elkészült, ihatjuk is.