Profán Béni Creative Commons License 2006.02.06 0 0 topiknyitó

Nol:

 

Két nappal a Vörös-tengeren elsüllyedt komphajó tragédiája után megkezdődött a felelősök keresése.

<!-- var ord=Math.round(Math.random()*100000000); document.write(''); //-->

A legtöbb szemrehányás az olasz gyártmányú Szalaam 98 komp legénységét éri. Utasok és biztonsági szolgálatok egybehangzó állításai szerint a hajósok csak hosszú késlekedés után kezdték meg a mentést, és általában sem törődtek eléggé a bajba jutott utasokkal. Az egyiptomi hatóságok sem vizsgáztak fényesen: az első csónakokat és hajókat nyolc és fél órával az után irányították a helyszínre, hogy a komphajó eltűnt a radarernyőkről.

Vasárnap délig 468 életben maradt utast sikerült kimenteni a tengerből, és 195 halálos áldozatot emeltek ki. Annak az esélye, hogy az eltűnt 751 személyből további túlélőkre találnak a 19-20 fokos vízben, szakemberek szerint roppant csekély.

A szaúd-arábiai kikötőből történt indulás után másfél órával keletkezett tűz az alsó fedélközben. A lángok elfojtásához a legénység nagy mennyiségű tengervizet szivattyúzott a hajóra. Feltételezhető, hogy a jelentős víztömeg okozta a hajó felbillenését és elsüllyedését.

Életben maradt utasok szerint a tragikus események láncolata akkor kezdődött, amikor a tűz dacára a hajó folytatta az útját. Holott a szaúdi part alig 20 mérföldre, az átellenes part viszont 110 mérföldre volt akkor. Az utasok kérésére sem fordult vissza a komp. Az utasok között pánik tört ki, mire a legénység sokukat - főként nőket - bezárta a kabinjukba. Amidőn a lángok teljesen elharapództak, a nem bezárt utasok a komp egyik oldalára menekültek. Ekkor robbanás hallatszott, majd a vihar által felkorbácsolt hullámok felborították az egyensúlyát vesztett hajót.

Az egyiptomi államfő még szombaton a Szafagától 40 mérföldre északra fekvő Hurgadába utazott, amelynek kórházaiban a katasztrófa számos túlélőjét ápolják. Hoszni Mubarak az egyik kórházban nyilatkozva elrendelte, hogy minden egyes áldozat családja 5200 dollár kártérítést kapjon, míg az életben maradt utasoknak fejenként 2600 dollár fájdalomdíjat fizet a kormány.

Még szombaton a vörös-tengeri kompszerencsétlenség túlélői arról számoltak be, hogy a hajó egyiptomi kapitánya egy mentőcsónakkal elmenekült az égő hajóról, sorsára hagyva utasait.(MTI)

 

 

Hozzá kell tenni, hogy általában megértőbb vagyok az iszlám civilizációjával szemben, mint a környezetem átlaga. De itt már el kell gondolkozni azon, hogy hol ér véget az előítélet, és hol kezdődik a saját civilizáció jogos (ön)védelme.