Sony Creative Commons License 2006.02.13 0 0 756

Kedves Judit!

 

Szerinted mi a fontosabb egy gyerek nevelésében:

Addig ütni a vasat, amíg meleg, tehát ha valamire rájön, kis idő múlva, amíg még tart az érdeklődése, továbblépni. Vagy a sikerélmény kiélvezésének biztosítása, tehát ha valamit már jól és stabilan tud csinálni, akkor hagyni, hogy ennek kiélése után más felé forduljon a figyelme, és pár hét után visszatérni a témához egy magasabb szinten.

A konkrét példa, hogy a babóca most már ügyesen, értelmesen, nem próbálgatással és ami fő, nagy élvezettel ki tud rakni egyedül 6 darabos puzzle-t. Több van neki, olyan puzzle-s könyvben, tehát nem betanulta az adott képet, hanem tényleg tudja a módját. Szerinted érdemes most venni neki egy cseppet nagyobbat, a kihívás kedvéért, vagy inkább élvezze ki a tudását, mert sehova nem rohanunk?

Tudom, nem egetrengető kérdés, de szerintem távolba vezet, mert egészen más ember nő fel, ha folyton hajtják a gyereket, vagy ha engedik, hogy kiélvezze amit tud. Eddig úgy tapasztaltam, úgyis mindennek eljön a maga ideje, amit még nem tudok az, hogy nagyobb korban ez mennyire érvényesül, illetve mikor jön el ez a nagyobb kor :)

 

Sony