Törölt nick
2006.02.16
|
|
0 0
28
|
Vaj: biztosan van szakszerűbb leírás is, én egyszerű falusi módon tudom.
Vásárolom a házitejet, igy nem gyakran csinálok. Felforralom, és ha lehűlt, a vastag fölét leszedem, lezárt üvegben hűtőben 7-10 napig eláll. Ezt használom sütikbe, tejfölnek, stb.
Ha megmarad több üveggel, habverőtálba szedem, és addig keverem (én elektromos habverővel, nagyanyám még kézzel csinálta), amíg a zsírja összeáll. Kis hideg vizet öntök hozzá, azzal is keverem kicsit, majd műanyag szűrőn leszűröm róla az írót (kenyérsütéshez felhasználom). Mégegyszer öntök rá hideg vizet, átkeverem, de ezt a vizet már kiöntöm. Az összeállt vajat kicsit meglapogatom, hogy a víz kijöjjön belőle. Frissen nagyon finom, hűtőben pár napig eláll, de hamar avasodik. |
Előzmény: hanimun (26)
|
|