Regős Judit Creative Commons License 2006.02.17 0 0 759

Kedves Sony!

 

Megint csak egerősíteni tudlak, hogy tényleg jó úton játsz. Mi is a foglalkozásod, persze az anyaságon kívűl?

Szerintem a szabadjára engedés és a "hagyni a gyereket a saját tempójában fejlődni között lényeges különbség van. A gyereknek alapvetően arra van szüksége, hogy figyeljék őt, és szükségleteinek megfelelően foglalkozzanak vele.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy leüljünk vele játszani. Engedjük be magunkat a gyerekek világba. Ezt Szabó Lőrinc remekül megfogalmazta a Lóci óriás lesz című versében. Ajánlom figyelmedbe.

Kérdésedre a konkrét válaszom az, hogy amíg a "Babócád" élvezi a puzzle kirakását, ne vegyél neki másikat. Ha már látod, hogy unja, nem játszik vele, csak akkor vezess be másik játékot. Ajánlom, hogy nézzetek be egy játszóházba, ahol sok-sok játék van, ott kipróbálhattok különböző játákokat, így könnyebb lesz kiválasztanod, az újabb fejlesztő játékot neki. Érdemes foglalkozásokra is eljárni (pl. www.szulokhaza.hu), hogy magamat ajánljam. A foglalkozásaink úgy vannak összeállítva, hogyminden korosztály megtalálhassa a számára mgefelelő formákat és eszközöket.

Február 26.-án a Bálint Házban (Révay utca) lesz Varázserdő foglalkozásunk, és utána kézműves foglalkozás piciknek.

A legjobb, ha bele-bele kóstóltok különböző tevékenységekbe, és így szépen kialakul, hogy mi érdekli őt. Én nem vagyok a direkt tanítás híve, még óvodás korban, sőt általános iskola alsó tagozatában sem.

Szerintem a legfontosabb, hogy biztonságos szeretetteljes légkörben, hagyjuk őt játszani és kibontakozni. A gyerekeket, ha kiegyensúlyozottak minden érdekli, rendkívül gyorsan tanulnak maguktól is. Elég, ha belegondolsz, hogy 1-2 éve még világon sem volt, most meg beszél jár és gondolozik. Ha egy gyerek nem érdklődő, nem kiváncsi, ott valami baj van, vagy a mentális állapotával, vagy a családban van valami probléma.

Mikorra várod a Picidet? Arra mindenképpen készülj fel, hogy lehetséges, hogy a "Babócád" vissza fog egy picit fejlődni, ő is újra igazi babóca akar lenni. Ez csak átmeneti állapot,és lehetséges, hogy kivülről egy darabig nem fog annyira látványosan fejlődni, de "belülről" nagyon nagy dolgok történnek majd vele. Megtanulja, hogy mit jelent nyerni egy tesót, de veszítne azt, hogy a "mami és a papi csak az enyém". Ez nem könnyű, még nekünk szülőknek sem, hogyan lenne akkor neki az.

 

üdv: J.

Előzmény: Sony (758)