sierra Creative Commons License 2006.03.02 0 0 38

Várjuk ki az eredményt. Ha a két kispárt annyit el tud érni, hogy bentmarad, akkor elmondhatjuk, hogy van Magyarországon egy 10% nagyságú embertömeg, aki nem birka. Ezek nyugati értelemben vett citoyenek, nem lehet fanatizálni őket, nem lehet démonokkal riogatni őket, nem lehet alaptalan ígéretekkel palira venni őket. Legalábbis annyira nem, mint a többit, ez már valami.

Ha nem lehet lesöpörni őket az asztalról, akkor még van esély, hogy a gulyáskommunizmus öröksége nem ural el itt mindent. Akkor szívósan kell bővíteni ezt a bázist és talán ötven év múlva Magyarország is nyugati demokrácia lesz.

 

A mi generációnk feladata úgy látszik az ebben az életben, hogy cipeljük a terhet az átmenet több évtizedes időszaka alatt. Jobb, mintha Sztálint és Hitlert kaptuk volna ehelyett.

 

Ha elbuknak a józanok, az igen kellemetlen. A sok hőzöngő előbb-utóbb nagy balhét fog rendezni, így vagy úgy, demokráciáról meg még a mai, eródálódó értelemben sem lesz szó, gondolom. Persze az EU nem hagyja, de hogy mi tartsa akkor össze az országot...?

Előzmény: Törölt nick (35)