Törölt nick Creative Commons License 2006.03.05 0 0 4
A vastag hazugság és a féligazság közül az utóbbi a százszor veszélyesebb. Szerintem nyíltan és nagyot egyik sem fog hazudni.

Elemezni meg nem nagyon van mit, mert szvsz nagyrészt hülyeséget fognak mindketten mondani. Végülis amikor arról szól a vita, hogy az egyik szerint mindenki éhezik, a másik szerint meg nagy a jólét, akkor teljesen elsikkad, hogy nem ez a kérdés. Hiszen persze az életszínvonal magasabb, mint négy éve volt, de hát ez csak a gazdasági növekedésből következik, és tkp. azután, hogy tíz éve folyamatos a gazdasági növekedés, ezen nem is lehet csodálkozni.

Az igazi kérdés az, hogy hogy alakult az oktatás, a K+F, a honvédelem, a népesedéspolitika, hogy vajon volt-e értelme autópályára annyit költeni, hogy okosabban nem lehetett-e volna máshol elkölteni azt a pénzt, vagy hogy ha már autópálya, akkor hogy áll az M0, stb. stb. stb. Ezek csak kiragadott példák, még van jópár érdemi kérdés, amiről lehetne vitatkozni.

Csak hát Orbán nem azt fogja mondani, hogy e helyett inkább arra kellene költeni, meg Gyurcsány se azt, hogy itt csökkentünk, ott növelünk (azaz egyikük sem programot fog ütköztetni), hanem mindenre kb. mindketten azt mondják, hogy ide is egy csomó pénzt nyomatunk, meg oda is.

Legjobb esetben egy pártprogramtól ma már annyit lehet elvárni, hogy legalább a prioritásokat megnevezi (persze konkrétumok nélkül), de a prioritásokra fordított erőforrások forrását már nem fogja megnevezni (például hogy cserébe csökkentjük az egészségügyre fordított kiadásokat stb.).

Annyi kivétel talán van, hogy a központi államigazgatás, főleg a Miniszterelnöki Hivatal, valamint néhány más intézmény (Parlament, esetleg a Honvédség) szerepel majd, mint a takarékoskodás helyszíne. Az már senkit nem fog érdekelni, hogy a Parlamenten és a Miniszterelnöki Hivatalon nem lehet egy nyugdíjemelés egyhavi költségét se behozni, meg hogy az nem program, hogy "csökkentsük a Parlament létszámát", amikor mindenki tudja, hogy kétharmad nélkül úgyse megy, meg ráadásul semmi jelentősége...

Talán a pártok (és a választók, anélkül ez nem megy) egy része már eljutott oda, hogy amikor az albán légvédelmes viccet a NATO-ban magyar légvédelemmel mesélik, akkor talán a Honvédségre fordított kiadásokat növelni lenne célszerű, és hogy amikor hovatovább Szlovénia kivételével mindenkinek erősebb a hadserege, mint nekünk, akkor talán nem kéne már további leépítéseket eszközölni ott...

Na mindegy.
Előzmény: Alpári Gnác (3)