Törölt nick Creative Commons License 2006.03.08 0 0 105
Bocsi, de elfelejtettem visszajönni a topicba.

Nem csináltam rajzokat, teljesen ad-hoc jelleggel dolgoztam. Kiválasztottam egy-egy falat, általában a szomszédos helységek közös falát és beléceztem sima tetőléccel, majd közé hajtottam a csövet, amennyit jónak láttam. Nem aggasztott a méretezés, ugyanis az elzáró szeleppel részleges nyitással tudom szabályozni a keringetett mennyiséget) tehát a helységek temperálásának szabályozása megoldott addig is , míg nem lesz külön-külön termosztáttal vezérelt motoros váltó körönként az elosztón. Őszre tervezem.

A cső sima 5 rétegű alupex volt. Ez tulajdonképpen egy általános víz és fűtésszerelésre alkalmas technológia a hozzá tartozó, kulccsal szorítható idomokkal együtt.
Helységeink kb 15 m2-es ek, nappali 35m2. Előbbinél 10m2 fal, utóbbinál 15m2 lett becsövezve úgy, hogy a függőlegesen álló lécezés között 1,5 m magasságnál van a csőkígyó képletes teteje, a cső távolság kb 15 cm. A következő fakkba a mennyezet alatt ment át, majd le a padlóhoz, fel 1,5-re, le a padlóhoz és fel a mennyezetig és át a következőbe.
A gipszkarton lécezésnél a 45 cm osztás a legoptimálisabb, így könnyen kiszámolhatod, hogy 1 folyóméter fal kb. 2,9 m2, kb. 20 méter csövet igényelt. Szobánként ez kb 70m cső, a nappaliban nekem 100 m került fel. Lehet, hogy túlméreteztem, de mivel a jövőben tervbe van véve még napkollektoros-hőszivattyús fűtési megoldás a jelenlegi gázkazánnal szemben, az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszer plussz igényére is gondoltam.

A gipszkartont azért spekuláltam ki, mert láttam már több helyen vakoltan falfűtést, de mindenhol meg volt repedve itt-ott. Ez gondolom idővel stabilizálódik és a festék befedi a repedéseket, de nálunk az asszony eléggé stíröli az ilyesmit, jobb a békesség.
Az sem utolsó szempont, hogy vakolni nem tudok és az kb. 150.000 ft-ba került volna(2.000 ft/m2) , ami kb a felhasznált csövek értékével egyezik. Gyorsabb sem lett volna, így nem láttam értelmét.

Ha van kérdésed és tudok válaszolni, nagyon szívesen.
Előzmény: Sanzistift (100)