mokotoy Creative Commons License 2006.03.12 0 0 2737
BAZSALIKOMOS SPAGETTI SÜLT SPÁRGÁVAL, CHORIZOVAL ÉS MOZZARELLÁVAL
Hozzávalók:

25 dkg spagetti (Soós)

15 dkg chorizo kolbász, vékonyan felkarikázva (Herz)
1 evőkanál olívaolaj
12½ dkg mini-mozzarella, lecsepegteve és félbevágva (Szarvasi)

A sült spárgához:
50 dkg spárga, megtisztítva és 3 cm-es darabokra vágva
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A bazsalikomos pestóhoz:
4 dkg friss bazsalikomlevél
2 dkg fenyőmag, megpirítva (Kalifa)
2 dkg frissen reszelt parmezán
1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:

Először elkészítjük a sült spárgát. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és a feldarabolt spárgát összekeverjük egy 20x40 cm-es tepsiben az olívaolajjal. Megsózzuk, megborsozzuk, és a tepsit lefedjük alufóliával. A spárgát 20-30 percig sütjük alufólia alatt, hogy megpuhuljon, majd levesszük róla a fóliát, és további 10-15 percre visszatesszük a sütőbe. Így szépen megpirul, és ettől még finomabb lesz.

A chorizo-szeleteket kevés olívaolajon néhány perc alatt átpirítjuk egy nagy serpenyőben, aztán félretesszük.

Összeturmixoljuk a bazsalikomos pestót. Ez csak annyi, hogy az összes hozzávalót beletesszük a turmixgépbe, majd összepépesítjük, és megsózzuk, megborsozzuk. Turmixolás közben egyszer-egyszer leállítjuk a gépet, és felkavarjuk a pestót, hogy könnyebb és egyenletesebb legyen a pépesítés.

A spagettit a szokásos módon kifőzzük, aztán lecsöpögtetjük, és leszűrjük. A főzővizéből félreteszünk 1-2 merőkanálnyit.

Összeállítjuk az ételt. A kifőtt spagettit, a megsült spárgát és a megpirított chorizo-szeletekt beletesszük egy nagyobb lábosba, majd hozzáöntjük a bazsalikomos pestót, és hozzáadtjuk a félretett 1-2 merőkanálnyi főzővizet. Az egészet kevergetve összemelegítjük, és végül hozzáforgatjuk a félbevágott mini-mozzarellákat. Ezzel már nem szabad nagyon melegítgetni az ételt, mert a mozzarella könnyen megolvad. Végül meghintjük apróra vágott bazsalikommal, és tálalhatunk.

4 adag lesz belőle.

SAJTOS CSIRKECSIGÁK
Hozzávalók:

2 zsemle
1 bőrös, csontos csirkemell
1 Mini Karaván tömb
1 pohár joghurt
1 teáskanál mustár
1 citrom
2-3 ág friss kakukkfű
1 csomag salátakeverék
só és frissen őrölt bors
kevés olívaolaj
Elkészítés:

Első lépésként felszeletelek 2 zsömlét és tepsire téve pár percre betolom őket a sütőbe.

A csirkemellről levágom a bőrét, majd a csont mentén lefejtem a húst. Az így kapott mellfilét mindkét oldal irányából kinyitom - azaz egy éles késsel bevágom, így vékonyabb és nagyobb szelet húst kapok -, majd enyhén kiklopfolom. Ha ezzel megvagyok, sózom, borsozom, majd a hússzeletet félreteszem.

Fogom a négyoldalú reszelőt és az apró lukú oldalán lereszelem a sajtot, majd a reszelék felét eloszlatom a kiterített húsfilén, végül az egészet feltekerem. Amikor ez megvan, a tekercset 1,5 – 2 centis szeletekre vágom, és a kis roládokat egy-egy fogpiszkálóval átszúrva forró serpenyőben – kevés olajon – arany barnára sütöm.

Amíg a sajtos csigák sülnek, előveszek egy nagy keverőtálat, beleöntöm a joghurtot, hozzászórom a maradék reszelt sajtot, sózom, borsozom. Ízesítem 1 teáskanál mustárral, a citrom reszelt héjával, majd a fél citrom levével és végül néhány ág friss, ujjaimmal szétmorzsolt kakukkfűvel. Az egészet alaposan összekeverem, majd beleforgatom a friss salátakeveréket.

Innentől kezdve lehet enni. Egy tányérra kanalazok a salátából, rápakolom az időközben elkészült sajtos csirkecsigákat, és hogy az étel még gazdagabb legyen, tányérra szórok az elkészült zsemlepirítósokból is.

Egyszerű, gyors és tápláló. Jó étvágyat!

KÁPOSZTÁS BATYU
Hozzávalók:

1 csomag fehér káposztacsík
3-4 evőkanál olaj
só és frissen őrölt bors
1/2 csomag leveles tészta

a batyuk megkenéséhez 1 tojás fehérje
Elkészítés:

A káposztát a sóval és borssal az olajon puhára pároljuk.

A leveles tésztát kinyújtjuk, és kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzeteket megtöltjük 1-1 kanál kápiosztás töltelékkel, és az egyik sarkánál fogva felhajtjuk kis háromszögeknek. A batyuk széleit lenyomkodjuk, és megkenjük tojásfehérjével.

Kiolajozott tepsire tesszük, és 175 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

FÜGÉS MUFFIN
Hozzávalók:

10 deka puha vaj
15 deka cukor
1 teáskanál vanília-aroma
2 tojás
½ deci tej
3 evőkanál rum
15 deka liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
10 deka aszalt füge, teában vagy rumban puhára főzve, lecsepegtetve és apróra vágva
Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibéleljük egy-egy papírkapszlival.

A puha vajat robotgéppel habosra keverjük a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a vanília-aromával. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, majd a géppel hozzávegyítjük a tejet és a rumot is.

A lisztet összekeverjük sütőporral. Fakanállal 2-3 részletben hozzáadjuk a vajas-cukros-tojásos-tejes-rumos masszához, aztán ebbe belekeverjük a lecsepegtetett, apróra vágott aszalt fügét.

A kész tésztát arányosan szétosztjuk a muffintepsi horpadásaiban, és a muffinokat 20-25 perc alatt megsütjük.

12 muffin lesz belőle.