Itt a mai, talan nem volt meg, vagy csak en nem emlekszem:
INDONÉZ RÉPASALÁTA
Hozzávalók:
25 dkg előre szeletelt sárgarépa-csík
só
1 zöldcitrom
frissen őrölt bors
10 dkg pirított, sós mogyoró
Az öntethez:
1 csomag újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2,5 deka kókusztejpor
1½ dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 késhegynyi cayenne bors
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál barna cukor
só
4 evőkanál mogyoróvaj
1 csokor menta és 1 fürt szőlő a díszítéshez
Elkészítés:
Előfőzöm a répacsíkokat. Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Ha már lobogva forr, 1-2 perc alatt megfőzöm benne a répát. Figyelem, nem kell túl puhának lennie: akkor jó, ha harapható, de már nem nyers!
A megfőzött répát leszűröm, és egy hideg vízzel teli nagy tálba teszem, hogy lehűljön, majd alaposan lecsepegtetve papírtörlőre terítem.
Előkészítem az öntetet. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyra karikázom, majd megpucolom a fokhagymát, aztán egy tálkában kézi habverővel összekeverem a kókusztejport a langyos vízzel.
Összefőzöm az öntetet. Egy közepes méretű serpenyőbe beleteszem az olívaolalajat, hozzáadom az újhagymát, és kevergetve néhány perc alatt megpárolom. Ha ez megtörtént, belereszelem a fokhagymát, beleöntöm a kókuszos vizet, hozzászórom a cayenne borsot, az őrölt gyömbért, a barna cukrot, meg a mogyoróvajat, aztán kevergetve 1-2 perc alatt összefőzöm az egészet, majd picit megsózom és hozzáreszelem a zöldcitrom héját.
A pirított, sós mogyorót mozsárban durvára töröm.
Ha a mártás kész, a sárgarépát jól összekeverem a langyos öntettel, és tálalok. 2 nagy tányérra elosztom a répát, meghintem apróra vágott mentával, aztán alaposan megszórom a durvára tört mogyoróval, és félbevágott szőlőszemekkel díszítem.
2 adag lesz belőle.