Csilla Creative Commons License 2006.03.13 0 0 2747

Itt a mai, talan nem volt meg, vagy csak en nem emlekszem:

INDONÉZ RÉPASALÁTA Hozzávalók:

25 dkg előre szeletelt sárgarépa-csík

1 zöldcitrom
frissen őrölt bors
10 dkg pirított, sós mogyoró

Az öntethez:
1 csomag újhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
2,5 deka kókusztejpor
1½ dl langyos víz
2 evőkanál olívaolaj
1 késhegynyi cayenne bors
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál barna cukor

4 evőkanál mogyoróvaj

1 csokor menta és 1 fürt szőlő a díszítéshez Elkészítés:

Előfőzöm a répacsíkokat. Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és felforralom. Ha már lobogva forr, 1-2 perc alatt megfőzöm benne a répát. Figyelem, nem kell túl puhának lennie: akkor jó, ha harapható, de már nem nyers!
A megfőzött répát leszűröm, és egy hideg vízzel teli nagy tálba teszem, hogy lehűljön, majd alaposan lecsepegtetve papírtörlőre terítem.

Előkészítem az öntetet. Az újhagyma fehér szárrészét vékonyra karikázom, majd megpucolom a fokhagymát, aztán egy tálkában kézi habverővel összekeverem a kókusztejport a langyos vízzel.

Összefőzöm az öntetet. Egy közepes méretű serpenyőbe beleteszem az olívaolalajat, hozzáadom az újhagymát, és kevergetve néhány perc alatt megpárolom. Ha ez megtörtént, belereszelem a fokhagymát, beleöntöm a kókuszos vizet, hozzászórom a cayenne borsot, az őrölt gyömbért, a barna cukrot, meg a mogyoróvajat, aztán kevergetve 1-2 perc alatt összefőzöm az egészet, majd picit megsózom és hozzáreszelem a zöldcitrom héját.

A pirított, sós mogyorót mozsárban durvára töröm.

Ha a mártás kész, a sárgarépát jól összekeverem a langyos öntettel, és tálalok. 2 nagy tányérra elosztom a répát, meghintem apróra vágott mentával, aztán alaposan megszórom a durvára tört mogyoróval, és félbevágott szőlőszemekkel díszítem.

2 adag lesz belőle.