mara2 Creative Commons License 2006.03.16 0 0 2776

Jé, valami új! Vagy csak annak látszik ;)

 

CARBONNADE (FLAMAND MARHATOKÁNY)

 

 Hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál vaj

1 kg marhalapocka, nagy kockákra vágva

só és frissen őrölt bors

½ kg hagyma, szeletekre vágva

2 sárgarépa, felkarikázva

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 evőkanál mustár

5 dl barna sör

2 dl víz

3 babérlevél, darabkákra törve

 

a tálaláshoz 1 nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem és 3 dl tejföl

 

 Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat), és kiválasztunk az elkészítéséhez olyan lábost választunk, amely a sütőben is használható, tehát a fogója nincs műanyagból. Ha csak ilyenünk van, akkor a fogókat több rétegnyi alufóliával kell beburkolni, mielőtt betennénk az edényt a sütőbe.

 

A kiválasztott edényben takaréklángon összeolvasztjuk a vajat és az olajat, majd a keveréket jól felforrósítjuk, és néhány részletben előpirítjuk benne a marhahús-kockákat. Minimum 4-5 perc kell nekik, hogy szép színt kapjanak. (Azért nem szabad egyszerre beletenni a lábosba az összes húst, mert akkor nem pirulnak, hanem elkezdenek a saját gőzükben megpárolódni.)

Az előpirított húst kiszedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük.

 

A lábosban maradt olaj-vaj keveréken átpirítjuk a hagymát, majd a répát is. Ezeket, ellentétben a hússal, már pirítás közben is megsózhatjuk, megborsozhatjuk.

 

Amíg a zöldségek megpirulnak, egy mérőkancsóban kézi habverővel összekeverjük a sűrített paradicsomot, a mustárt, a sört, a vizet.

 

Az előpirított zöldségekhez visszatesszük a húskockákat, hozzájuk dobjuk a babérleveleket, majd felöntjük a sörös keverékkel. Az egészet alaposan összekeverjük, és felforraljuk.

 

Ahogy felforrt a húsos ragu, lefedjük, és betesszük az előmelegített sütőbe. Itt 3 óra alatt szépen, ráérősen omlósra fő a hús. Közben néha-néha megkeverjük, de nem kell gyakran ránézni.

 

Amikor a carbonnade elkészült, meghintjük az apróra vágott petrezselyem felével, a petrezselyem másik részét pedig belekeverjük a tejfölbe, és külön tálkában kínáljuk az ételhez. Szerintem friss, fehér kenyérrel a legjobb, de ha adhatjuk főtt krumplival is. Ebben az esetben tegyünk a krumpli főzővízébe néhány fokhagyma-gerezdet, mert ettől még finomabb lesz a krumpli íze.