Sorsha Creative Commons License 2006.03.19 0 0 2802
A HÉT RECEPTJE
CARBONNADE (FLAMAND MARHATOKÁNY)

MAJD A BUDAY
GOMBASALÁTA MÁJJAL ÉS BURGONYATORTÁVAL
Hozzávalók:

4 szem burgonya
2 szál friss rozmaring
1,5 dl tejszín
3 db tojás
2 evőkanál mustár
2 evőkanál olaj
3 fej gomba
1 fej lilahagyma
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál vörösborecet
1 fej fokhagyma
30 dkg borjúmáj
1 csomag salátakeverék
Elkészítés:

A meghámozott burgonyákat vékonyan felszeletelem, majd az apróra vágott rozmaringgal együtt egy keverőtálba teszem. Sózom, borsozom, majd hozzáöntöm a tejszínt, végül beledobom a tojásokat is. Az egészet alaposan összeforgatom, majd egy szilikon tortaformába téve 2000 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm a borgonyatortát.

Amíg a torta sül, egy tálba kanalazom a mustárt és az olajat. Sóval és borssal ízesítem. Ezután vékonyan felcsíkozom a májat, majd a "pácba" téve, az egészet alaposan elkeverem és félre teszem.

A gombát és a lilahagymát vékonyan felkarikázom, hozzáaprítom a petrezselmet is és egyszerre az egész mehet is a serpenyőbe.Pici só, pici bors, a vörösborecet és egy zúzott fokhagymával való ízesítés után ezt a gombás keveréket pár perc alatt készre pirítom.

Ha a gombasaláta elkészült, elkezdem a tálalást. Egy nagy tányérra salátát halmozok, és mellé kanalazom a kész gombasalátát.

Ekkor ugyan abban a serpenyőben, melyben a gomba pirult, pár perc alatt megpirítom a mustáros májat is.

Mire a burgonyatorta elkészül, megpirul a máj is. A tortát cikkekre vágom és a májjal együtt a tányéron várakozó saláta és a gomba mellé helyezem.

Jó étvágyat!

ÍNYENC PARADICSOMOS PIZZA
Hozzávalók:

A pizzához:
½ csomag pizzatészta
2 evőkanál olaj
½ teáskanál morzsolt oregánó
20 dkg reszelt Pannónia sajt BAKONYTEJ
2 szem, vékonyan felkarikázott paradicsom

A tetejére:
3 dkg fenyőmag
1 csomag Endívia Mix
1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:

Egy keverő tálba beleöntjük az olajat, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a salátát. A pizza tésztát kinyújtjuk, és vékonyan megkenjük olajjal. Rászórjuk a morzsolt oregánót, a reszelt sajt felét, és ráfektetjük a paradicsomkarikákat. Erre szórjuk a maradék sajtot és a tetejére halmozzuk az olajas salátát, végül megszórjuk fenyőmaggal és az egész mehet a 220 fokos sütőbe úgy 15 percre.

KÓKUSZOS BANÁN TORTA
Hozzávalók:

5 + 15 dkg margarin
5 dkg barna cukor
20 dkg kristálycukor
4 tojás
12 dkg liszt
4 evőkanál tejszín
1 teáskanál sütőpor
3 dkg kókuszreszelék
3 db banán
Elkészítés:

Első lépésként bekapcsolom a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), majd egy 24 centis kapcsos tortaformát kívülről alaposan becsomagolom alufóliával, majd félre teszem.

Aztán az 5 dkg margarint, a barna cukrot és a tejszínt összeforralom egy kisebb lábosban. Addig melegítem, míg a cukor és a vaj fel nem olvad. Amikor ez megvan, beleöntöm a keveréket a tortaformába és eloszlatom az alján.

Ezután fogom a banánokat, meghámozom őket, és mindegyiket elnegyedelem, majd szépen belehelyezem mindegyiket a formába.

Összeállítom a tésztát. Összehabosítom a cukrot és a margarint, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat, aztán jöhet a liszt és a kókuszreszelék keveréke. Végül az egészet alaposan összeforgatom.

A tésztát beleöntöm a formában várakozó banánokra, egyenletesen eloszlatom az egészet, majd 40 perc alatt készre sütöm a tortát.