Oké beírom, nem tudom ezt sütötték-e az ízvadász mellékletben, de az biztos, hogy a Paprikás kalács Kalocsáról szátmazik;O)
PAPRIKÁS KALÁCS
3 rúdnyi tészta:
80 dkg búzaliszt
5-6 dl tej
2 evőkanál kacsazsír (helyette 10 dkg margarin vagy vaj),
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olaj (esetleg egy tojás, ha a liszt minősége úgy kívánja)
5 dkg élesztő
kevés só és cukor
Egy rúd töltelékéhez egy púpozott evőkanálnyi jó minőségű fűszerpaprika-őrleményt és 20 dkg cukrot használnak fel, újabban a cukrot lekvárral is szokták helyettesíteni.
Az élesztőből kovászt készítünk, majd a langyos tej és- liszt, olaj, tejföl, só hozzáadásával kelt tésztát dagasztunk.
Végül kacsazsírral dúsítjuk és további 10 percig hólyagosra dagasztjuk.
Ezt követően konyharuhával letakarva kb. kétszeresére kelesztett tésztát harmadoljuk, mindegyik cipót elnyújtjuk, a cukrozott fűszerpaprika őrleménnyel gazdagon behintjük, majd néhány csepp vízzel meglocsoljuk (az így képződő gőzben a cukor felolvad). Van aki meglocsolja még egy kis zsírral, vagy vajjal...
A tésztát a speciális töltelékkel együtt feltekerjük, disznózsírral megkenjük, majd ismét kelesztjük.
Forró sütőben világosbarnára sütjük, langyosan felszeleteljük és fogyasztjuk.