mannamari Creative Commons License 2006.03.22 0 0 2835
MAI RECEPT
ANANÁSZOS LENCSEPÜRÉ ÉS ÉDES-ERŐS LENCSE SÜLT SONKÁVAL

Hozzávalók:
1 db ananász, felkockázva
25 dkg lencse, megmosva és lecsöpögtetve
2 szál sárgarépa, megtisztítva és kockára vágva
2 db babérlevél
2 gerezd fokhagyma, megtisztítva
¼ zeller gumó, megtisztítva és kockára vágva
1 dl tejszín
1 kávéskanál currypor
2 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
1 vastag szelet füstölt sonka

frissen őrölt bors

Elkészítés:
A felkockázott ananászt egy kisebb lábosban, a sárgarépát és zellert egy nagyobb lábosban a fokhagymagerezdekkel és a babérlevéllel együtt gőz fölött puhára pároljuk. Ha készen van, nem öntjük ki a zöldségek alól a vizet, mert a baba ebédjéhez még szükségünk lehet rá.

Miközben a gyümölcs és a zöldségek puhulnak, megfőzzük a lencsét, majd a babérlevél nélkül áttesszük egy tálba. Jöhet hozzá az ananász, a párolt sárgarépa és a párolt zeller, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk.

Összeállítjuk a baba ebédjét. Kiveszünk egy adag pürét és szitán átpasszírozzuk, hogy biztosan pépes legyen a baba étele. Ha szükséges a félretett pároló lével hígítjuk. A baba ebéd ezzel készen is van.

A családnak a maradék pürébe belekeverjük a tejszínt és a curryport. Sózzuk és kevés frissen őrölt borssal ízesítjük.

Egy közepes serpenyőben olajat hevítünk és amíg melegszik, egy tálkában kézi habverővel összekeverjük a mézet a mustárral és alaposan bekenjük vele a sonkaszeletet. Ha a serpenyőben már kellően forró az olaj, mézes-mustáros sonkaszeletet pár perc alatt kisütjük.

Tálaláskor a tányérra kanalazzuk a maradék zöldségpürét és melléhelyezzük az ízes sonkaszeletet.