kreativtucsok Creative Commons License 2006.03.26 0 0 2837
Sziasztok!

a Flamand lepényt békén hagyom, többször is volt már a héten,
de a többi jöjjön, egészen érdekes (szerintem)

KAPROS CSUSZA FOKHAGYMÁS PONTTYAL
Hozzávalók:

1 db pontyfilé
0,5 dl olaj
5-10 dkg liszt
1 csomag szárított karaj
10 dkg juhtúró
2 dl tejföl
1 csomag friss kapor
3 tojás

10 dkg póréhagyma
Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosban megforrósítok 3-4 dl olajat, egy másik lábosban pedig vizet forralok. Amíg az olaj és a víz melegszik, a pontyfilét kiterítem magam előtt a deszkán, és hosszában kettévágom. Az így kapott hasa alja részt vékonyan felcsíkozom, enyhén megsózom, majd egy kevés lisztbeforgatás után már dobom is a forró olajba süldögélni.

Ha már forr a víz, beleteszem a tésztát főni. Amíg a tészta puhul, elkészítem a ponty érméket. Ehhez először 2 ujjnyira bevágom a halat a bőrig, majd a következő vágásnál – ugyanilyen távolságban –, már átvágom a filét. Ha már hasonlóképpen végig vágtam a halat, fogom a kis szeleteket, a bevágás mentén szétnyitom őket, és így érmeformákat kapok. Ezeket az érméket körülburkolom szárított karajjal, majd hogy süléskor ne essenek szét, megtűzdelem mindegyiket fogpiszkálóval.

El is készült a hal-töpörnyű. Egy szűrőlapáttal kihalászom őket, majd tányérra téve félre teszem. (Vékonyra vágott lilahagymával, isteni ropogtatnivaló.)

A tészta is megfőtt. Leszűröm, majd alapos lecsepegtetés után beleöntöm egy nagy keverőtálba. Hozzákanalazom a juhtúrót, a tejfölt, és beleszórom az egyik csokor apróra vágott kaprot is. Fakanállal enyhén összedolgozom a túrós-tejfölös tésztát, majd csipetnyi sózás után hozzátöröm a tojásokat és meghintem még egy csipetnyi liszttel is – hogy sütéskor jobban összeálljon az étel. Ha mindezzel kész vagyok, előveszem a szilikon muffin formát, és beletöltöm a túrós csuszát. 180-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.

Amíg a csusza sül, az összetűzött ponty-érméket mindkét oldalukon megsózom, megborsozom, és zúzott fokhagymával alaposan bekenem. Ha mindegyikkel kész vagyok, serpenyőbe téve 8-10 perc alatt mindkét oldalukat megpirítom.

Amikor a hal megsült, a maradék karajszeleteket apróra kockázom, a póréhagymát vékonyan felszeletelem és abban a serpenyőben – amelyikben sült a hal -, a maradék apróra vágott kaporral néhány perc alatt megpirítom. Borssal ízesítem, majd az utolsó pillanatokban, hozzákanalazom a maradék tejfölt is.

Elkészült az ételünk. Kiszedem a halérmékből a fogpiszkálókat, majd a csusza gombócok tetejére helyezem őket, és az egészet meglocsolom a forró kapormártással.

ZÖLDSALÁTA SONKÁVAL ÉS AVOKÁDÓÖNTETTEL
Hozzávalók:

Az öntethez:
1 kisebb, meghámozott, kimagozott, negyedekre vágott avokádó
2 dl tejföl
1 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
frissen őrölt fekete bors

A salátához:
20 dkg szárított sonka
1 evőkanál olívaolaj
1 fej vékonyan felszeletelt sonkahagyma
1 friss csilipaprika
1 csokor friss korianderzöld (petrezselyemmel helyettesíthető)
1 csomag Eisberg Mix
Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit turmixgépben pépesítjük.
A sonkát az olajon 2-3 perc alatt megpirítjuk. A hagymát vékonyan felkarikázzuk, a csilipaprikát pedig kimagozzuk és felaprítjuk.
A korianderzöldet apróra vágjuk.
Jöhet az összeállítás: egy tányérra szórjuk a salátát, rá a hagymakarikákat és a csilidarabkákat, majd meglocsoljuk az öntettel. Ráfektetjük a sült sonkacsíkokat, és megszórjuk a korinaderzölddel.


MÁKOS-SZILVÁS PÜSPÖKKENYÉR
Hozzávalók:

1 pohár natur joghurt
3 tojás
1¼ joghurtos pohár cukor
½ joghurtos pohár olaj
2 citrom reszelt héja
1 citrom kifacsart, átszűrt leve
2 joghurtos pohár liszt
5 dkg darált mák
2 teáskanál sütőpor
10 dkg aszalt szilva, teában vagy rumban megztatva, lecsöpögtetve, apróra vágva

vaj és liszt az őzgerincforma előkészítéséhez
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezek egy 12 cm széles, 20 cm hosszú püspökkenyér-formát.

Robotgéppel összehabosítjuk a tojásokat a cukorral, aztán a cukros tojáshoz hozzádolgozzuk a joghurtot, az olajat, a reszelt citromhéjat és az átszűrt citromlevet. Ezután egy külön tálkában összekeverjük a lisztet, a darált mákot, a lecsöpögtetett, apróra vágott aszalt szilvát és a sütőport, majd a lisztes keveréket fakanállal belevegyítjük a joghurtos masszába. A tészta ezzel készen van.

A tésztát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett püspökkenyér-formába, és 35-40 perc alatt megsütjük. Ha úgy látjuk, hogy a teteje túlságosan pirulna, 30 perc után alufóliát borítunk rá. De az alufóliát csak lazán, könnyedén szabad rátenni a süteményre, nehogy összenyomja.

Ha a püspökkenyér megsült, kivesszük a sütőből, és rácsra téve kihűtjük. Tálaláskor szeletekre vágjuk, és friss gyümölcssalátával kínáljuk.

Jó étvágyat!