mara2 Creative Commons License 2006.04.03 0 0 2890

A mai recept:

 

KÍNAI MOGYORÓS CSIRKE

 

 Hozzávalók:

2 kisebb csirkemellfilé (kb. 60 dkg)

1 tojásfehérje

1½ + 1 evőkanál étkezési keményítő

1 piros chilipaprika

1 csomag újhagyma

10 dkg mogyoró

2 evőkanál szójaszósz

1½ deci víz

4 evőkanál olaj

1 csipet só

1 kávéskanál barna cukor

1 evőkanál rizsecet vagy fehérborecet

 

a tálaláshoz főtt rizs

 

 Elkészítés:

A csirkemellfilét 3x1 cm-es csíkokra vágom. Összekeverem a tojásfehérjével, aztán 1½ evőkanál étkezési keményítővel, és 1 órára félreteszem.

 

Amíg a csirke áll, előkészítem a többi hozzávalót. A chilipaprikát kimagozom, és vékonyan felszeletelem. Az újhagyma fehér szárát felkarikázom, majd a mogyorót mozsárban durvára töröm. Ezután megcsinálom a szószt: a szójaszószt kézi habverővel összekeverem 1 evőkanál étkezési keményítővel és a vízzel.

 

Elkezdem megsütni a kínai csirkét. Felforrósítok a wokban 1 evőkanál olajat, majd kevergetve átpirítom benne a durvára tört mogyorót csipetnyi sóval. Amikor a mogyoró már illatos, kiszedem a wokból, és félreteszem.

 

Beleteszek a wokba 2 evőkanál olajat, és megforrósítom. Hozzáadom a csirkét, a chilipaprikát és a cukrot, aztán néhány perc alatt keverve-rázogatva megsütöm a húst.

 

A megsült csirkecsíkokra ráöntöm az ecetet. Megvárom, amíg néhány pillanat alatt elpárolog a szúrós szaga, majd beleteszem a wokba a szójás mártást, a félretett mogyorót és a felkarikázott újhagymát. Kicsit kevergetem az egészet –közben meg is kóstolom, és ha kell, újra megsózom-, majd miután a mártás besűrűsödött, tálalok.

 

A tányérokba beleteszek 1-1 adag főtt rizst, majd a rizsre rákanalazom a mogyorós csirkét.

 

4 adag lesz belőle.