kisharsány Creative Commons License 2006.04.08 0 0 3516

 Kedves Tibiti !

 

    " hanem a Sormány-ra"

 Kérlek ne haragudj, hogy belekotyogok, és ezért nem is írtam, míg a kérdezett nem válaszolt, noha amint megláttam egyből beugrott egy kép. Megengedve LvT válaszának megfelelőségét, sőt abból kiemelve a "sármány" tetszetős voltát, illetve azt, hogy a mai Románia területén pld. van egy Sármaság nevű terület, illetve település, elmondom mi ugrott be.

  A Sormány mint magyar szó teljesen analóg a pld. tokmány, okmány, takarmány, furmány, sármány képzési módokkal.  Tudjuk hogy mindegyik jelentést tartalmazó alapszóból indult ki.  A tokmány egy olyan szerkezet (tok) melybe szerszámot fognak be. A furmány olyan szerkezet melybe fúrót fogtak be, de ez később módosult értelmet kapott, ti." a minden probléma "megfúrását", megoldását nevezték furmánynak. etc. A Sormány ennek megfelelően két vonalon állhatott elő: Egyik szerint "méltóság" illetve feladatviselő neve lehet, aki felelős volt azért, hogy bizonyos sorok betartását senki ne hagyja figyelmen kívül. (:pld. vetés-szántóföld, házak helye, gyülekezés:)

 A másik olyan szerszám neve, mely bizonyos mezőgazdasági munkáknál - mint a mai

sorhúzó - az egyenletes munkavégezhetést segítette.

 Első esetben - főleg ha több generáción át vonult - símán alakulhatott családnévvé, míg második esetben ragadványnévként indulva aki -birtokolt ilyet (: a sormányos Kis János :)- hosszabb úton, a nevek többszöri rövidülése (:a népetimológia lustaságon alapuló rövidítési törekvései :) nyomán Sormánnyá "egyszerűsödhetett.

  Kérlek, ezt csak mellékszálnak tekintsd.

 Üdvözlettel: kisharsány

Előzmény: Törölt nick (3513)