Sorsha Creative Commons License 2006.04.09 0 0 2914
HÁZI JOGHURT-SAJT

ÖLTÖTT CSIRKEMELL KOLBÁSZOS RAGUVAL
Hozzávalók:

2 db rövid cserkészkolbász
1 csontos csirkemell
só és frissen őrölt bors
kevés olívaolaj a sütéshez
3-4 cm-es sárgarépadarab
3-4 cm-es póréhagyma
3-4 cm-es cukkini
1 csokor petrezselyem
3 szál zsenge rozmaring
1-2 dl víz
0,5-1 dl száraz fehér bor
0,5-1 dl tejszín

Elkészítés:

Első lépésként előkészítem a csirkét. Ehhez leszedem a csirkemell bőrét, majd óvatosan kifilézem. A levágott csirkemellfilékről levágom a "szív" részeket.

Aztán a kiterített csirkemell egyik oldalába egy vékony késsel belevágok és beleszúrom az egyik cserkészkolbászt. A kilógó kolbászvéget levágom. Ha ezzel megvagyok, a csirkemell másik oldalán is elvégzem ezeket a műveleteket.

Ha kész, kicsit megsózom a töltött csirkemellet, és már sülhet is kevés olajon a tűzhelyen várakozó serpenyőben.

Amíg sül a hús, vékonyan felszeletelem a maradék cserkészkolbászt, és apróra kockázom a levágott csirke darabokat. Ezután vékonyan felszeletelem a sárgarépát és a póréhagymát, majd ugyanolyan vékony lapokra vágom a cukkinit is. Végül felaprítom a fűszernövényeket.

Ha a hús már mindkét oldalán megpirult, aláöntöm a vizet és fedővel letakarva pár perc alatt szinte készre párolom. Mikor a hús már majdnem kész, mellészórom a felaprított zöldségeket és fűszernövényeket. Enyhén megsózom, megborsozom, majd megint letakarva további percekig párolom az egészet.

Amikor a töltött csirkemell már kész, óvatosan kiemelem a serpenyőből, és félre teszem egy kicsit. A serpenyőben maradt raguhoz öntöm a bort, néhányszor megkeverem – megvárom, míg az alkohol tartalma elpárolog -, aztán hozzáöntöm a tejszínt is, és amint az besűrűsödik, kész is az ételünk.

A csirkét felszeleteljük, majd a tányérra kanalazott ragura helyezzük a csinos kis csirkeszeleteket.

MANDULÁS CSOKITORTA
Hozzávalók:

30 dkg étcsokoládé, apróra törve
25 dkg vaj
8 dkg mandula
3-4 csepp keserű mandula aroma
5 tojás
10 dkg cukor
15 dkg liszt
1½ kávéskanál sütőpor
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 150 fokra (gázsütőn 2-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk, egy 24 cm átmérőjű tortaformát, majd sütőpapírból kivágunk egy akkora körlapot, amely pontosan beleillik a tortaformába, és beletesszük.

A darabokra tört étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve simára olvasztjuk a vajjal. Ha kész, levesszük a gőzről, és félretesszük. (Vigyázzunk, ne érjen a csokis tál alja a forró vízbe, mert akkor félő, hogy a csoki lekap.)

A mandulát beleszórjuk egy száraz serpenyőbe, és mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt illatosra pirítjuk. Amikor kihűlt, 1 kávéskanál cukorral együtt finomra őröljük. A cukor azért kell, hogy felszívja a mandula olajosságát, azaz a megőrölt mandula porszerű maradjon.
Az őrölt mandulát összekeverjük a liszttel és a sütőporral, majd félretesszük.

A tojásokat beletörjük egy nagy keverőtálba, hozzászórjuk a cukrot, hozzadjuk a mandula aromát, és robotgéppel 7-8 perc alatt sűrű, nagy habot verünk belőle. Ezután fakanálra váltunk, és a cukros tojáshabba apránként beleforgatjuk a mandulás lisztet meg a kihűlt csokit.

A masszát belesimítjuk az előkészített tortaformába, és 45-50 perc alatt megsütjük. Ha beleszúrunk egy tűvel, és a tűre nem tapad ragacsos massza, készen van.

Tálaláskor tejszínhabbal kínáljuk.