monkey62 Creative Commons License 2006.04.13 0 0 2934
MAI RECEPT
INDIAI SÜLT CSIRKE (VICKY BOGHAL ALAPJÁN )
Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 citrom
1 nagy marék friss korianderzöld
4 csirkecomb
só és frissen õrölt bors
4 evõkanál olaj
1 doboz 40 dekás hámozottparadicsom konzerv
1 kávéskanál kurkuma
2 kávéskanál currypor
1 kávéskanál õrölt gyömbér
¼ kávéskanál cayenne bors
2 dl tejszín
2 dl joghurt

a tálaláshoz 1-2 evõkanál apróra vágott korianderzöld
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, majd mindkét hagymafélét finomra vágjuk. A korianderzöldet megmossuk, megszárítjuk, és felaprítjuk, mint a petrezselymet. A citromokat szappanos vízben alaposan megmossuk, jól leöblítjük, és miután szárazra töröltük, héjastul hajszálvékonyan felszeleteljük. A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, és megsózzuk, megborsozzuk.

A sütõt elõmelegítjük 200 fokra (gázsütõn 6-os fokozat). Egy ovális tepsibe belefektetjük egymás mellé a vékony citromszeleteket, és rájuk tesszük a csirkecombokat.

Elkészítjük az indiai paradicsomos szószt. Egy közepes méretû lábosba beleöntjük az olajat, és mérsékelt lángon kevergetve megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, és amikor néhány pillanat múlva megérezzük a fokhagyma illatát, megsózzuk, majd belekeverjük a kurkumát, a curryport, az õrölt gyömbért és a cayenne borsot.

A fûszereket jól elkeverjük a hagymával és a fokhagymával, aztán levével együtt beleöntjük a lábosba a hámozott paradicsomot. Ezt követi a joghurt és a tejszín, majd az egészet pár perc alatt kevergetve összeforraljuk. Közben a fakanál élével megpróbáljuk apróra darabolni a mártásban a paradicsomszemeket, de nem fontos, hogy teljesen összepépesítsük õket. Kb. 15 perc alatt besûrûsödik a mártás. Ha elkészül, végül hozzákeverjük az apróra vágott korianderzöldet is.

Az elkészült paradicsommártást ráöntjük a csirkecombokra, és a tepsit lefedjük alufóliával.

A csirkecombokat elõször 40 percig sütjük. Ezután levesszük róluk a fóliát, és tovább sütjük õket 15 percig. Ekkor egy pillanatra kikapjuk a tepsit a sütõbõl, és a csirkecombokat megfordítjuk, hogy az eddig lefelé nézõ oldaluk most felfelé nézzen. A tepsit visszatesszük a sütõbe, és 15 perc alatt készre sütjük az ételt.

Tálaláskor apróra vágott, friss korianderzöldet hintünk rá, hogy a sütés alatt a mártásba már belesimult koriander ízt felerõsítsük vele.