Sorsha Creative Commons License 2006.04.19 0 0 2967
Egyébként a honlapon is kint van a RAMA logója.

LENCSELEVES KORIANDERES JOGHURTTAL
Hozzávalók:

30 dkg vörös lencse
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 l forró víz
1 zöldségleves-kocka
1 kávéskanál koriandermag
1 kávéskanál őrölt köménymag
2 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 zöldcitrom

A korianderes joghurthoz:
1 piros chilipaprika
2 dl natúr joghurt
1 nagy maréknyi friss korianderzöld
Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat. A vörös lencsét szűrőben átmosom, majd megpucolom, és apróra vágom a vöröshagymát meg a fokhagymát. A forró vízben elmorzsolom a zöldségleveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon. A koriandermagot mozsárban megtöröm, aztán hozzászórom az őrölt köménymagot.

Egy leveses fazékban mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az olívaolajon a vöröshagymát. Hozzáadom a fokhagymát, majd amikor megérzem a fokhagyma illatát, a hagyma-alaphoz szórom a chilit, hozzáadom a vörös lencsét, és megsózom, megborsozom. Felöntöm a zöldséglevessel, majd erős tüzön felforralom. Ha már forr, takarékra veszem alatta a lángot, és kb. 15 perc alatt puhára főzöm a lencsét.

Amíg a lencse fő, elkészítem a korianderes joghurtot. Ezután mindkettőt összekeverem a natúr joghurttal, majd tálalásig félreteszem.

Miután a lencse megfőtt, hozzáreszelem a zöldcitrom héját, és ujjaimon átszűrve a levéből is belefacsarok keveset. Ilyenkor szoktam megkóstolni a levest, és ha kell megsózom, megborsozom.

A lencselevest óvatosan átkanalazom a turmixgépbe, és összepépesítem és teszek bele még egy kis zöldcitromlevet. Ezután visszaöntöm a fazékba, és tálalásig takaréklángon melegen tartom.

Tálaláskor kimerem a levest tányérokba, és mindegyik közepébe teszek egy nagy kupacnyi korianderes joghurtot.


4 adag lesz belőle.