mara2 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 2977
KÍNAI ÉDES-SAVANYÚ OLDALAS Hozzávalók:

1 kg sertésoldalas
só és frissen őrölt bors

A mázhoz:
1 dl szójaszósz
4 evőkanál ketchup
3 evőkanál rizsecet vagy fehérbor ecet
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál méz
2 kávéskanál kínai öt-fűszer keverék
Elkészítés:

A megmosott, szárazra törölt oldalast felcsíkozzuk úgy, hogy mindegyik darabkában csak egy csont legyen. Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen majd falatozás közben megfogni majd az oldalast. Ezután mindegyiket megsózom, megborsozom.

Elkészítjük a mázat. Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a szójaszószt a ketchuppal, a rizsecettel, az őrölt gyömbérrel, a mézzel és a kínai öt-fűszer keverékkel.

A mázba beleforgatjuk a feldarabolt oldalast, aztán lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Ezalatt a máz jól átjárja a húst, de ha nincs ennyi időnk, akkor süthetjük rögtön is. Egy biztos: minél tovább áll a máz az oldalason, annál finomabb lesz a végeredmény.

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).

A mázas oldalas-darabokat kivesszük a hűtőből, szétterítjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsin, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegednek.

Megsütjük az oldalast. Ahhoz, hogy a végén omlós, szaftos falatokat kapunk, a sütést 3 etapban kell végezni.
Először 15 percig sütjük a mázas oldalast 220 fokon úgy, hogy előtte alufóliával lefedtük. Ezután, még mindig fólia alatt, tovább sütjük 2-2½ órán keresztül, de már nem 220 fokon, hanem csak 120 fokon (gázsütőn 1-es és 2-es fokozat közt). Ezen az alacsony hőfokon tökéletesen puhára párolódnak a húsdarabok. Végül aztán levesszük az alufóliát, majd visszaállítjuk a sütő hőfokát 220 fokra, és kb. 15 perc alatt rápirítunk a mázas oldalasra.