mannamari Creative Commons License 2006.04.21 0 0 2981
MAI RECEPT
DATOLYÁS FALATOK ROPPANÓS SAJTTAL

Hozzávalók:

1 csomag szeletelt füstölt sajt
1 doboz datolya
10 dkg hámozott mandula
6-8 szelet bacon szalonna
10 dkg magozott aszalt szilva
5-6 szem ringlószilva

Elkészítés:
Első lépésként kiolajozok egy porcelán tányért, majd ráhelyezem egymás mellé a sajtszeleteket, majd a mikrohullámú sütőbe téve, 3 perc alatt (750 W) ropogósra sütöm őket.

Amíg a sajt pirul, elkészítem a koktélfalatokat. A datolyaszemeket kettényitom, és kiveszem belőlük a magokat.

Innen többféleképpen is készíthetem a finomságokat:
1. A datolya mag helyére teszek egy hámozott mandula szemet, majd a töltött mandulát, bebugyolálom egy szelet bacon szalonnába és az egészet megtűzöm fogpiszkálóval.
2. A második variációban szintén mandula szem kerül a datolya mag helyébe, és az így kapott töltött datolyát még beleteszem egy aszalt szilva közepébe, végül így bugyolálom be az egészet egy szelet bacon szalonnába. Megtűzdelés után ez is kerülhet a sütőlemezre.
3. A harmadik variáció egy még inkább továbbfejlesztett változat; az előző szilvás töltött datolyát egy félig szétnyitott, magjától megfosztott ringlószilvába teszem, és így csomagolom be a falatot a bacon szalonnába.

Az így kapott falatkák mehetnek is a sütőbe.

Az időközben elkészült sajtot kiveszem a mikróból, gyorsan leszedem a tányérról, és amíg még meleg formázom őket fantáziám szerint. (Ha sikerül szép tölcsér alakúra meghajtani, akkor miután kihűlt a sajt-tölcsér, bármilyen sós krémet is tölthetünk bele.)

A falatkák (220 fokon) 7-8 perc alatt el is készülnek. A lényeg az, hogy nem szabad a szalonnát ropogósra sütni, csak éppen „izzadósra”.

Tányérra téve a roppanós sajtot és a töltött finomságokat, mindenki falatozhat kedvére.


Jó étvágyat!