Sorsha Creative Commons License 2006.04.23 0 0 2986
A honlapról:

KÍNAI ÉDES-SAVANYÚ OLDALAS

TARJÁBAN SÜLT HÚSPÁSTÉTOM ZÖLDBORSÓS SZÓSSZAL
Hozzávalók:

1 db zsemle
30-35 dkg zöldborsó
30 dkg darált hús
2 db tojás
½ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomag szárított tarja
1 evőkanál kristálycukor
olívaolaj
0,5 dl tej
Elkészítés:

Első lépésként vízben vagy tejben, beáztatom a zsemlét. Amikor a zsemle már majdnem teljesen beszívta a folyadékot, egy közepes méretű lábosban elkezdem főzni a zöldborsót. Amíg a zöldség puhul, összeállítom a húspástétomot.

Kinyomkodom a beáztatott zsemlét, majd egy nagy keverőtálba teszem, jöhet hozzá a darált hús, aztán az egészet megsózom. Hozzádobom a nagyon apróra vágott vöröshagymát, beleütöm a két tojást, végül jöhet bele a fokhagymanyomón áttört fokhagyma is.

Amikor már minden hozzávaló a tálban van, kézzel alaposan összedolgozom a masszát. Ha kész, egy picit félreteszem, de csak addig, amíg előveszem a szilikon muffin formát. A sütőforma mélyedéseit kibélelem a tarja szeletekkel (mindegyikbe jöhet 3-4 szelet). Ekkor kézbe veszem a húspástétomot, és jó alaposan megtöltöm a tarjával kibélelt mélyedéseket, a végén pedig, a pástétomra visszahajtogatom a kilógó tarjavégeket is.

Ha mindezzel megvagyok, mehet a pástétom 25 percre a 200 fokos sütőbe.

Időközben megfőtt a borsó is. Leszűröm, néhány kanálnyi borsószemet félreteszek a díszítéshez, majd a maradékot a turmixgépbe öntöm. Szórok hozzá 2-3 csipetnyi kristálycukrot, beleöntök kevéske olívaolajat és annyi tejet, hogy végén sűrű mártás állagú legyen. Jöhet a turmixolás.

Ha a mártás elkészült, nincs más dolgom, minthogy megvárjam, hogy a húspástétom készre süljön.

Tálalás előtt megmelegítem a borsómártást, majd a pástétomokat egy tányérra helyezve, köréjük öntöm a mártást, díszítésként pedig megszórom a félretett borsószemekkel.

Jó étvágyat!

MADÁRBEGYSALÁTA KÖRTÉVEL ÉS DIÓS SAJTKRÉMMEL
Hozzávalók:

1/2 dl olívaolaj
4 dkg durvára vágott dióbél
12 dkg tejszínes sajtkrém
só és firssen őrölt bors
1/2 citrom leve
1 körte
1 csomag madárbegy saláta
Elkészítés:

Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, és 2 perc alatt megpirítjuk benne a diót. Ha kész, leszűrjük, és az olajat félretesszük.

A sajtkrémet beletesszük egy kis tálkába, és hozzákeverjük az olajban pirított dió felét. Sózzuk, borsozzuk.

A félretett olajat egy kis tálkában kézi habverővel összekeverjük a citrom levével, és ezt is sózzuk, borsozzuk.

A körtéket kimagozzuk, és fél centi vastag szeletekre vágjuk. Megcsepegtetjük egy kis citromlével.

A madárbegy salátát összekeverjük az öntettel, és elrendezzük egy tányéron. Ráfejtetjük a körteszeleteket, és melléteszünk 1 evőkanálnyi diós sajtkrémet. AVégül az egészet megszórjuk a maradék dióval.

MOGYORÓS SÜTI
Hozzávalók:

20 dkg mogyoróvaj
15 dkg puha vaj
20 dkg cukor
2 tojás
25 dkg liszt
5 dkg mogyoró, megdarálva
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só

kevés cukor a korongok a kialakításához
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.

Elkészítjük a tésztát. A mogyoróvajat és a puha vajat beletesszük egy tálba, és hozzáadjuk a cukrot. Robotgéppel erős fokozaton habosra keverjük, aztán egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat. Ezután összekeverjük a lisztet a darált mogyoróval, a szódabikarbónával és a sóval, majd lassú fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, és a mogyorós-sós-szódabikarbónás lisztet apránként hozzáadjuk a mogyorókrémes keverékhez. Az egészet jól összedolgozzuk.

A tésztából kb. 4 cm átmérőjű golyókat formálunk a kezeink közt, és a golyókat letesszük egymástól három ujjnyira a tepsikre. Ezt követően belemártunk egy villát kevés cukorba, majd a cukros villával sorra megnyomkodjuk a golyók tetejét, hogy korongokká lapítsuk őket szét.
Érdemes minden nyomkodás előtt belemártani a villát a cukorba, mert így a villa nem tapad a tésztához. Ezen kívül a villával történő nyomkodás azért is jó, mert szép mintát rajzol a sütikre.

A mogyorós sütiket 12-14 perc alatt megsütjük, egyik tepsinyit a másik után. Miután kivettük a sütiket a sütőből, várunk 5-10 percet, hogy megkeményedjenek, és csak ezután tesszük őket rácsra, hogy tökéletesen kihűljenek.