tkyra Creative Commons License 2006.04.30 0 0 3026
Ezek a mai receptjei. Amúgy láttátok-hallottátok, hogy jövő héttől gyerek-főzőcske lesz szombatonként? Kíváncsi vagyok mit művel benne....

 

A HÉT RECEPTJE

CUKKINI KRÉMLEVES FOKHAGYMÁS KRÉMSAJTTAL

 Hozzávalók:

 

 

 

½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva
1 csokor friss kapor
néhány friss mentalevél
1 gerezd fokhagyma
2 dl natúr joghurt
1-1 dl tejszín
só és frissen őrölt bors
1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj
1 db fokhagymás, tömlős sajtkrém
4-5 dl átszűrt húsleves

 

 Elkészítés:

 

A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.

Ha kész, a megpárolt cukkinit belekanalazzuk a turmixgépbe. Hozzáöntjük a joghurtot, tejszín felét, majd sózzuk, borsozzuk.

A kaprot és a mentát apróra vágjuk, majd a friss fűszernövényeket is a turmixba szórjuk.

Pépesítés előtt már csak a citrom reszelt héja kerül a gépbe.

Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, a levest átöntjük egy fazékba, és a húslevessel felhígítjuk, majd megvárjuk míg felforr.

Amíg a leves melegszik, elkészítjük a krémet. Ehhez egy keverőtálba nyomjuk a fokhagymás sajtkrémet, hozzáreszeljük a fokhagymát, megborsozzuk, majd a maradék tejszínnel felhígítva, az egészet alaposan összekeverjük.

Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a tüzet és tálalhatunk is.

A levest egy csészébe tesszük, majd a tetejére kanalazunk 1-2 evőkanálnyi sajtkrémet.

 

 

MAJD A BUDAY!

FLECKEN TEJFÖLÖS LÁNGOSSAL

 

 Hozzávalók:

 

4 vastag szelet tarja

A lángoshoz:
2 dl tej
1/2 kávéskanál kristálycukor
4-5 csipetnyi friss élesztő
15 dkg liszt
1 db tojás
2 evőkanál tejföl
3-4 evőkanál olívaolaj

A flecken kencéjéhez:
2 evőkanál dijoni mustár
3-4 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)
2-3 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

A lángos sütéséhez 3-4 dl olívaolaj
tálaláshoz kb. 1 dl tejföl és firssen szeletelt lilahagyma

 

 Elkészítés:

 

A tejet egy közepes méretű lábosba öntöm, megszórom kevés kristálycukorral, majd elkezdem melegíteni. Mikor a tej már kézmeleg, belemorzsolom az élesztőt, majd a tűzről levéve, meghintem kevés liszttel és az egészet félreteszem.

Amíg felfut az élesztő, elkészítem a lángos tésztáját. Egy nagy keverőtálba öntöm a lisztet, a tojást, a tejfölt, az oívaolajat, a felfutott élesztőt, majd az egészet alaposan összekeverem és meleg helyen kb. 30-35 percre félreteszem pihenni.

Amíg a lángos tésztája megkel, összeállítom a flecken kencéjét. Ehhez egy tányérba összekeverem a mustárt, a pirospaprikát, az olajat, a sót és a fokhagymaprésen áttört fokhagymát. Az egészet sózom, borsozom, majd alaposan összekeverem.

A tarjaszeleteket kiklopfolom, az inas részeit egy éles késsel bevagdosom - hogy sülés közben nem pöndörödjenek össze-, majd a hússzeletek mindkét oldalát alaposan bekenem a fűszeres krémmel. Mikor ezzel is megvagyok, ezt is félreteszem, míg a lángos tésztája elkészül.

Az várakozási idő leteltével, a megkelt lángosból diónyi méretű gombócokat formálok, majd a széleit széthúzogatva, forró olajban sorra kisütöm őket.

Mialatt a lángosok pirulnak, egy nagy serpenyőben, kevés olajon megsütöm a húszeletek mindkét oldalát is.

Tálaláskor a lángosba töltöm a tejfölt, és a hússzeletek mellé rakodva az egészet megszórom a lilahagymakarikákkal.

 1-2-3

CÉKLÁS HERINGSALÁTA

  Hozzávalók:

 

1 üveg ecetes hering
2 db közepes méretű cékla
1 teáskanál tormakrém
2 evőkanál joghurt
2 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olavíolaj
2 csokor kapor
1 evőkanál kristálycukor
1 csomag salátakeverék

 

 Elkészítés:

 

A céklát megmosom, megtisztítom, majd gyümölcscentrifugába téve, kipréselem belőle a levét.

Mikor ezzel készvagyok, a céklalevet egy serpenyőbe öntöm, majd a kristálycukrot hozzászórva közepes tűzön addig forralom, míg a felére be nem sűrűsödik.

Aztán a kész cékla"eszenciát" egy keverőtálba öntöm, hozzákanalazom a tormakrémet, a joghurtot, a fehérborecetet és végül a olívaolajt. Ha mindez a tákban van, beleöntöm az apróra vágott kapor 2/3 részét, majd az egészet alaposan összekeverem.

A heringet leszűröm, és már tálalhatok is.

Tányérra teszem a salátaleveleket, ráhelyezem a lecsöpögtetett heringszeleteket, majd az egészet meglocsolom a céklaöntettel.

1-2-3, és már el is készült az ízletes vacsora.

  

SÜSSÜNK VALAMIT

MOSZKAUER

 

 Hozzávalók:

 

10 dkg dió
5 dkg cukrozott narancshéj
5 dkg vaj
5 evőkanál tejszín
5 dkg cukor
3 dkg liszt

a díszítéshez 10 dkg étcsokoládé és 2 evőkanál olaj

 

 Elkészítés:

 

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), és egy nagy tepsibe sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot terítünk.

A diót durvára őröljük, a cukrozott narancshéjat pedig egészen apró darabkákra vágjuk. Ennyi az előkészítés, haladhatunk is tovább.

Elkészítjük a tésztát. A vajat, a tejszínt és a cukrot beletesszük egy kis lábosba, és takaréklángon, állandó kevergetés mellett óvatosan összeolvasztjuk. Ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon, és felforraljuk a keveréket. Ám ahogy felforrt, azonnal le is kapjuk a tűzről. A tejszínes keverékbe fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet. A tészta készen van.

A tésztából egymástól jó 5 cm-es távolságban teáskanálnyi mennyiségeket pötyögtetünk a tepsire, és ezeket aztán kicsit szétkenjük a kanál hátával, hogy laposak legyenek.

A tepsit betesszük a meleg sütőbe, és a moszkauereket 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek, nem nyúlunk rögtön hozzájuk, hanem várunk
néhány percet. Ilyenkor még lágyak, de amint megszilárdultak, már könnyű lesz leszedni őket a tepsiről.

A kihűlt moszkauerek alját olvadt csokiba mártjuk, és ehhez kell némi előkészülés. Először is kerítünk egy rácsot, amelyre kipakolhatjuk majd egymás mellé a csokiba mártott moszakuereket. Árulnak spéci, csakis csokimártáshoz való rácsokat, de a sütő belső rácsa nagyszerűen megteszi helyette. Az a lényeg, hogy amikor a mártásnál a rácsot rátesszük az asztalra, legyen néhány centi az asztal és a rács közt, mert így a felesleges csoki le tud csepegni a sütikről. Fontos az is, hogy a rács alá nagy tálcát tegyünk, a tálcára pedig alufóliát. A tálca azért kell, hogy a csokis moszkauereket egyszerű legyen betenni a hűtőbe, ahol a máz viszonylag gyorsan rájuk dermed, az alufóliára meg azért van szükség, mert ha erre csöpög a csoki, és nem a tálcára, akkor nem kell mosogatnunk, csak fogjuk, és kidobjuk az összecsokizott fóliát. Ha rácsunk is van, és fóliával leterített tálcánk is, nekiláthatunk a mártogatásnak.

Az étcsokoládét darabokra törjük, és gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Amikor már sima és folyós, levesszük a gőzről, és hozzákeverjük az olajat. Az olvadt csoki az olajtól enyhén felhígul, és fényes lesz. Az olvadt csokiba sorra belemártjuk a moszkauerek alját, majd határozott mozdulattal megfordítjuk őket, és csokis aljukkal felfelé nézve, egymás mellé tesszük mindet a rácson. Miután az összes sütivel elkészültünk, tálcástul betesszük a hűtőbe, és megvárjuk, amíg x óra alatt rájuk dermed a csoki. Ezután leszedjük a sütiket a rácsról, és ha nem akarjuk rögtön enni, jól záródó dobozba tesszük őket úgy, hogy a rétegek közé zsírpapírt fektetünk, mert így nem kenik össze egymást.