mannamari Creative Commons License 2006.05.03 0 0 3048
MAI RECEPT
SÁFRÁNYOS-SÜLT PAPRIKÁS SPAGETTI

Hozzávalók:
30 dkg spagetti
6 piros kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
1 zacskó sáfrány
2 evőkanál forró víz
4 evőkanál mascarpone
1 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring

Elkészítés:
Előmelegítem a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítek egy akkora tepsibe, amelyben kényelmesen elférnek majd egymás mellett a paprikák.

A paprikákat egészben hagyom, és vékonyan bekenem mindet olívaolajjal. Ezután beleteszem a tepsibe, és kb. 30 percen át sütöm őket, hogy imitt-amott elkezdjenek barnulni. Félidőben megfordítom a paprikákat, hogy egyenletesen süljenek. A megsült paprikákat még melegen beleteszem egy nylonzacsiba, és hagyom, hogy a saját gőzükben hűljenek ki.

Vizet engedek egy tésztafőző fazékba, szórók hozzá sót, és elkezdem felforralni. Ha forr, beleteszem a spagettit, és haraphatóan puhára főzöm.

Amíg a spagetti kifő, összeállítom a mártást. A sárfányt beleszórom egy kis tálkába, rákanalazom a forró vizet, és félreteszem. A kihűlt paprikákról papírtörlővel ledörgölöm a héjukat, majd kicsumázom és kimagozom őket, aztán apróbb darabokra vágom mindet. A fokhagymát megpucolom, és finomra vágom. Ezután botmixerrel összepépesítem a mascarpónét, a beázatott sáfrányt (kell a víz is!), a megsült paprika-darabok felét és a fokhagymát. A kész mártást picit megsózom, erőteljesen megborsozom, és átteszem egy kis serpenyőbe vagy lábosba.

A kifőtt spagettit lecsöpögtetem, összekeverem a mártással, hozzáteszem a maradék sült paprikát, és az egészet kevergetve összemelegítem. Ha a mártás túl sűrű, teszek hozzá 1 merőkanálnyit a tészta főzővizéből.

Tálaláskor a sáfrányos-sült paprikás spagettit apróra vágott, friss rozmaringgal szoktam megszórni.

2 adag lesz belőle.