muschong0 Creative Commons License 2006.05.04 0 0 7

Hello Édeskicsilány! Három éve ilyenkortájt írtad az alábbiakat:

 


Jön a nyár, el kell felejteni az erős fűszereket, a citromos gyümölcsöket,

 

…mert ezek erősen hevítenek, ami télen (vata évszakban), vagy vata betegségben (hideg, huzat, meghűlés)  minden alkatnak  és a hideg széllelbélelt vata alkatúaknak még más évszakban is  igen hasznosak lehetnek.

 

és újra felfedezhetjük az évad zöldségeit, gyümölcseit.

 

Ezek nemcsak ayurvéda szerint hasznosak ilyenkor, de kétségtelenül lédúsak, lúgosítanak (hűtenek) ami a télen felhalmozódott savas (túlságosan fűtő tápanyagok salakja) lerakódásokat jól közömbösíti és segít kiüríteni.

 

 

 Ez idáig igaz, de a következő bekezdés a pittára igaz és a nyár pitta évszak. (egyébként amit írsz, az reflexből igaz, csak a nevek hibásak)

 

A nyár vata (helyett pitta, hevítő, forró) évszak, így kerülendők azok az ételek, amelyek tovább növelik a vatát (helyett pittát, forróságot). (Forró, fűszeres, savas ételek.)
Vannak vkinek erre bevált praktikái?
ÉKL

 

 

Nagyon érdekes, hogy ez a topic elhalt, pedig az ayurvédának vannak kiválóan használható tapasztalatai az alapvető betegséghajlamok diétás kezelésére. Jó lenne feléleszteni sőt jó lenne, ha autentikus ayurvéda szakember is társulna a topicba, mivel a módszer nagy nehézsége, hogy a táplálékok, gyógynövények, fűszerek osztályozása hatásaik (ízük, enrgiájuk hűtő vagy fűtő volta, doshákra való csökkentő, semleges vagy növelő egyesített hatásuk) szerint évezredek alatt a távolkeleti táplálkozási szokásokon fejlődtek ki, az európai pláne a magyar táplálkozási, gyógynövény és fűszerbázisnak egy jelentős része nincs besorolva, vagy ellentmondásosan jelenik meg a különböző irodalmakban.  Ide tartozik, hogy a tibeti orvoslás ugyanezt a rendszert használja, de valószínű az ayurvéda tapasztalatai alapján fejlődött,  de jelentősen eltérő élelmiszer és gyógynövénybázison használják azt is.

 

Számomra a legfontosabb irodalom régóta e témában: dr. David Frawley és dr. Vasant Lad: Gyógynövény jóga c. könyve, amely az Ayurvéda, az öngyógyítás tudománya c. nagy sikerű könyv (amelyek kb 1992-ben elvesztettem) folytatása. Lényegében a két könyv azonos tartalmú emlékeim szerint.

 

Remélem, most több sikere lesz ennek a témának, érdeklődők jelentkezzetek. Üdv M.

 

 

 

Előzmény: edeskicsilany (5)