fairyqueen Creative Commons License 2006.05.07 0 0 3055
OLASZ MELEGSZENDVICS Hozzávalók:

1 doboz natúr ömlesztett sajt
1 csapott evőkanál mustár
2 evőkanál száraz fehér bor
frissen őrölt bors
1 kávéskanál morzsolt oregánó
1 gerezd fokhagyma
néhány szelet pácolt, szárított sonka
4-5 szelet frissen készített pirítós
4-5 kakukkfűág

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt fektetünk egy tepsibe.

A krémhez egy kis tálkába kanalazzuk az ömlesztett sajtot, majd hozzáreszeljük a fokhagymát. Jöhet bele a fehér bor, a mustár, pici só és frissen őrölt bors, végül pedig a morzsolt oregánó. Az egészet alaposan összekeverjük.

Amikor a sütő már forró, ráfektetünk egy-két szelet sonkát a frissen elkészített pirítósokra, majd rákanalazzuk a kenyerekre a sajtkrémet is, végül mindegyik tetjére ráillesztünk egy-egy kakukkfűágat. Ha kész, a melegszendvicseket néhány perc alatt megsütjük.

 

SÜLT JÉGSALÁTA-TÁNYÉR Hozzávalók:

1 db jégsaláta
1 db nagyobb paradicsom
3-4 szelet érlelt karaj
2-3 levél friss zsálya
2-3 zsenge kakukkfűág
1 evőkanál mustár
2 marék reszelt sajt
3 evőkanál tejszín

Elkészítés:

A jégsaláta fejről lefejtjük a külső, piszkos leveleket, majd levágva a kiálló szárát, egy éles késsel megfelezzük, majd az egyik feléből levágunk 2-3 vastagabb cikket, enyhén megsózom őket majd egy kicsit félreteszem.

Egy nagy serpenyőben olívaolajat öntök, és amíg melegszik, a paradicsomot ujjnyi vastag szeletekre vágom.

Amikor már forró az olaj, már teszem is rá a salátacikkeket és a paradicsomkarikákat, majd az egészet meghintem frissen őrölt borssal.

Aki pedig valami húsfélét is szeretne harapni ehhez a finom sült zöldséghez, melléjük dobhat a serpenyőbe néhány szelet érlelt karajt is.

Néhány perc elteltével sorban megfordítom a zöldségeket és a hússzeleteket is, hogy a másik oldaluk is szépen piruljon, majd hogy még ízletesebb legyen az étel, melléjük dobok néhány levél friss zsályát és néhány zsenge kakukkfűágat is.

Amikor minden finomság megsült, egy tányérra tálalom őket, és hogy a belőlük kisült ízek ne vesszenek el, gyorsan készítek egy mártást is. Ehhez a serpenyőbe kanalazom a mustárt, beleszórom a reszelt sajtot, és ezt az egészet összeolvasztom a tejszínnel. Enyhén megsózom, majd néhány keverés után már öntöm is a sajtszószt a sült zöldségekre.

Jó étvágyat!

 

 

TÖLTÖTT PIZZA Hozzávalók:

½ csomag kész pizzatészta
2 evőkanál olaj
1 zacskó rucolasaláta
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
10 dkg reszelt Pannónia sajt
10 dkg reszelt Karaván sajt
1 dl tejföl

Elkészítés:

1 evőkanál olajat felhevítünk a serpenyőben, és ha már forró, beledobjuk a rucolasalátát. 2-3 perc alatt, erős tűzön, kavargatva kicsit megroppantjuk, majd az utolsó percben hozzáadjuk a fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről, és félretesszük.

Összekeverjük a kétféle sajtot és a tejfölt, majd hozzákeverjük a fokhagymás rucolát. Sózzuk, borsozzuk.

A pizzatésztát vékonyra kinyújtuk, és a közepére halmozzuk a tölteléket.

Ezután a tésztát, mint egy könyvet, becsukjuk, azaz az egyik felét a másikra fordítjuk. A széleket jól összenyomkodjuk, és a töltött pizzát rátesszük egy kiolajozott sütőlemezre.

220 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük

 

NARANCSOS KEKSZ Hozzávalók:

12,5 dkg puha vaj
6 dkg cukor
1 narancs lereszelt héja
4-5 csepp narancsolaj (gyógyszertárban kapható)
1 tojássárgája
19 dkg finomliszt
1 csipet só
3 dkg mazsola, teába beáztatva és leszűrve
a nyújtáshoz és a kiszúráshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén habosra verve
Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt borítunk egy tepsibe.

Elkészítjük a tésztát. A puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és a narancsolajat. Robotgéppel néhány perc alatt habosra keverjük, aztán beledolgozzuk a tojást. Ezután a liszthez hozzákeverjük a sót, és fakanállal hozzávegyítjük a lisztet a narancsos-cukros-tojásos vajhoz. A tészta ezzel készen van.

A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk kb. 30 percre, hogy nyújtható állagúra dermedjen.

A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, és lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk. Ezután lisztbe mártott pogácsa-szaggatóval kb. 6 cm-es körlapokat szúrunk ki belőle, majd a körlapokat egymástól két ujjnyi távolságban letesszük a tepsire.
(Mivel a tésztában sok vaj van, megesik, hogy mire végzünk a nyújtással, túlságosan felpuhul ahhoz, hogy könnyű legyen kiszúrni belőle a körlapokat. Ilyenkor a kinyújtott tésztát érdemes betenni pár percre a fagyasztóba, hogy újra megdermedjen.)

A körlapokat lekenjük enyhén habosra vert tojásfehérjével, majd mindegyik közepébe belenyomunk egy-két teába áztatott, leszűrt mazsolát.

A narancsos kekszet 12-15 perc alatt megsütjük a sütőben. Miután kihűlt, jól záródó dobozba tesszük, amiben 3-4 napig is eláll