mannamari Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3059
Makói harcsapaprikás kapros – juhtúrós puliszkával


10 dkg füstölt kolbász
1 kg harcsa filé
10 dkg juhtúró
1-2 halászlé kockából alaplé
csipet bors
2 tk. Delikát
1 gerezd fokhagyma
3 ek. olaj
1 ek. őrölt paprika (édes)
1-2 paradicsom
Só ízlés szerint
2 dl tejföl
2 dl tejszín
1 zöld paprika
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 zöldpaprika (csípős) ízlés szerint tálaláshoz
60 dkg kukoricadara
1-2 ek. zsír
1 ek. burgonyakeményítő



A halat előzetesen 1-2 órára bepácoljuk: finomra vágott hagyma egy részéből, olaj, só, bors, delikát, feldarabolt paradicsom, paprika egy részéből pácot készítünk, ebbe a keverékbe tesszük a kockára vágott harcsát.
Olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, TV paprikát, majd rátesszük a paradicsomot, és tejfölt. Hozzáadjuk a karikára vagy kockára vágott füstölt kolbászt és a harcsafilét, felöntjük alap lével, meghintjük piros paprikával, tejszínnel dúsítjuk, fűszerezzük (só, bors, delikát), hozzáadjuk a burgonyakeményítőt, és készre főzzük. A végén – tálaláskor tejföllel és csípős zöldpaprikával díszítjük.
Puliszka:
Forrásban levő vízhez zsírt adunk, sózzuk, majd hozzákeverjük a búzadarát. 3 – 4 perc alatt készre főzzük (akkor kész, ha az edény falától elválik). Őzgerincformába helyezzük a puliszka kb. felét, majd hozzáadjuk a friss vágott kaporral ízesített juhtúrót, a maradék puliszkát is rádolgozzuk simára, formázzuk és lehűtjük. Tálaláskor szeleteljük és melegítjük.