mannamari Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3061
A grillázstortánál nincs recept, csak a készítő telefonszáma.

házi rétes


Rétestészta hozzávalók 2 rúdra:
60 dkg rétesliszt
1 evőkanál ecet
diónyi zsír
langyos víz
csipet só

Részeges diós-meggyes rétes töltelék: 1 rúdra való (10 szelet)
30 dkg durvára tört dió kevés olajon megpirítva
20 dkg magozott meggy
15 dkg cukor
10 dkg zsemlemorzsa
1 dl házi vegyes pálinka

Tótkomlósi-kolbászos rétes töltelék: 1 rúdra való (10 szelet)

1 közepes fej makói vöröshagyma összevágva
30 dkg enyhén csípős (tótkomlósi) házi, füstölt kolbász kockára vágva
20 dkg pirított kenyérkocka
0,5 l tejföl






Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanál ecettel (helyettesítheti savanykás fehérbor), diónyi zsírral és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúródeszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem tapad. Ekkor két cipót formálunk belőle - vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk -, meglisztezzük, melegített lábossal a deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyharuhával borítjuk le a tésztát ). Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbemenve az asztal körül, lassan, óvatosan szép vékonyra kihúzzuk. Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre felcsavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát, ha kiszakad. A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük egy csíkban a tölteléket. Az abrosz segítségével összecsavarjuk, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.