mannamari Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3062
Ez lenne a cserép-kemencés étel.

Az edényről ennyit találtam. + ott van az oldalon a készítő elérhetősége is, de azt nem akartam ide átmásolni.

Nem mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy otthonunkban kemencét építsünk. Farkas Gábor fazekas, a népművészet ifjú mestere éppen erre az eshetőségre álmodta meg, és készítette el azt az edény készletet, amelyet még ebédlő asztalunkra helyezve is kemenceként működtethetünk. A különleges anyagból, különleges eljárással készített edényekben épp ennyire különleges íz harmóniájú ételeket készíthetünk.

Káposztás bab gazdagon


15 dkg füstölt szalonna
60 dkg savanyú káposzta
1 szál füstölt kolbász
1 vastagabb szelet császárszalonna
1 vastagabb szelet füstölt sonka
30dkg fejtett, fehér, vagy tarka bab
1 cs. friss kapor
3 dl tejföl



Füstölt szalonnát kiolvasztunk, erre rétegesen egy kerámia edénybe helyezzük a savanyú káposztát, a füstölt kolbász karikákat, a császárszalonna darabokat, a füstölt sonka kockákat, és az előző nap megfőzött babot. A végén a bab főzőlevével felengedjük az egytál ételünket, majd berakjuk a kemencébe kb. 1,5 órára. Amikor elkészült, frissen vágott kaporral bekevert tejföllel gazdagítjuk.
Előzmény: toppick (3057)