mannamari Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3063
A fagyi szelet receptjét nem tették közzé. Ha esetleg valakinek meglenne...

Felvidéki sztrapacska


50 dkg liszt
1 kg burgonya
2 egész tojás
30 dkg juhtúró
3 dl tejföl
15 dkg húsos szalonna (kolozsvári, vagy császár)
ízlés szerint só



Vágjuk a szalonnát kockákra, és saját zsírján pirítsuk meg. A burgonyát pucoljuk meg, majd a sajtreszelő legkisebb lyukán reszeljük le. A munka közben mindig szórjuk meg a tetejét liszttel, hogy elkerüljük a barnulást. Keverjük össze a masszát két tojással, a szalonna kisült zsírjából úgy fél decivel, egy kis sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz, hogy jó sűrű, galuskatészta szerű masszát kapjunk. Sózzuk meg és máris mehet a galuska szaggatón át a lobogó, forró sós vízbe. Vigyázzunk, ezt a mennyiséget legalább két menetben kell majd szaggatnunk! Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, akkor várjunk még 2-3 percet, majd egy szűrővel halásszuk le őket a víz tetejéről. Egyből mehet is a formás krumplis galuska egy öblös jénaiba. Amikor minden galuska az edénybe került, akkor keverjük össze a juhtúrót a tejföl felével – ha túl kemény, akkor még lazíthatjuk egy kis galuska főző lével – és öntsük nyakon vele a galuskát. A végén koronázzuk meg az ételt a ropogósra sült húsos szalonnával és küldjük be a sütőbe rottyanni egyet úgy 5-6 percre. Tálaljuk a maradék tejföl kíséretében.