mannamari Creative Commons License 2006.05.08 0 0 3064
MAI RECEPT
PARADICSOMLEVES MENTÁS PESTÓVAL

Hozzávalók:
1 csomag újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1½ l forró víz
1 zöldségleves-kocka
2 evőkanál olívaolaj
2 csapott evőkanál liszt
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
só és frissen őrölt bors
1-2 babérlevél

A mentás pestóhoz:
5 dkg fenyőmag
5 dkg friss mentalevél
1 csokor petrezselyem
2 dkg frissen reszelt parmezán
1 dl extraszűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
Előkészítem a leves hozzávalóit. Az újhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázom, majd megpucolom a fokhagymát, és finomra vágom. A forró vízbe belemorzsolom a leveskockát, és jól összekeverem, hogy feloldódjon.

Megfőzöm a levest. Az olívaolajon mérsékelt tűzön kevergetve megfonnyasztom az újhagymát, aztán hozzáadom a fokhagymát. Amikor néhány pillanat múlva megérzem a fokhagyma illatát, levével együtt beleöntöm a fazékba a hámozott paradicsomokat. Az egészet jól megsózom, megborsozom, és összekeverem. Ráhintem a lisztet, aztán 1-2 perc alatt kevergetve összefőzöm. Ez lesz a leves-alap.

A leves-alaphoz hozzáöntöm a zöldséglevest, hozzádobom a babérleveleket, és felforralom. Ha már forr, mérsékelem alatta a tüzet, és 15-20 perc alatt puhára főzöm a paradicsomot. Néha megkeverem, de nem szükséges sokszor.

Amíg a leves fő, elkészítem a mentás pestót. A fenyőmagot száraz serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve aranybarnára pirítom néhány perc alatt, aztán átszórom a turmixgépbe. Apróbb darabokban hozzáollózom a mentalevelet és a petrezselymet, majd belereszelem a gépbe a parmezánt és a fokhagymát. Végül beleöntöm az olívaolajat, és teszek a gépbe sót meg borsot is. A mentás pestót összeturmixolom. Ha szükséges, menet közben leállítom egyszer-egyszer a gépet, és fakanállal felkavarom a pestót, hogy egyenletesen pépesedjen. A kész pestót tálalásig félreteszem, és gyorsan elmosom a turmixgépet.

Ha a paradicsomleves megfőtt, kiszedem belőle a babérleveleket. Óvatosan átöntöm a tiszta turmixgépbe, és összepépesítem. Ezután visszaöntöm a fazékba.

Az összeturmixolt levest még egyszer felforralom, és megkóstolom, elég sós-e, borsos-e. Ha nem, akkor ízesítem. Ilyenkor az is kiderül, nem lett-e túl sűrű. Ha igen, öntök hozzá még forró vizet.

Tálaláskor a krémes paradicsomlevest tányérokba merem, és mindegyik közepére teszek 1-1 evőkanálnyit a mentás pestóból.

4 adag lesz belőle.