tcs Creative Commons License 2006.05.09 0 0 4

Elvileg igazatok van, ám az egyensúly érzékelést a fülhöz szokták kötni, mivel ott helyezkednek el az "érzékelő egységek". A halláshoz ugyan semmi köze, mégis a fül az érzékszerv.

Valójában öt érzékszervről beszélünk és nem érzékről. A "hatodik érzék" csupán egyfajta költői kifejezés ami - gondolom mások is így értik - arra utal, hogy a ténylegesen ismert biológiai érzékeléseinken túl is valahogy tudomást szereztünk valamiről, azaz "megéreztünk" valamit.

Igazából jóval több érzékelőnk van mint az az az öt érzékszerv amibe durván csoportosítják a tankönyvek.

Nem csak a "gázok feszítése", hanem pl. - ami jóval fontosabb, csak tudomást sem veszünk róla - a mozgásszervek helyzetérzékelése az izmokon belül. E nélkül nem tudnánk pontosan koordinálni a mozgásunkat. Ha éjszaka elfeküdjük a karunkat, akkor - mivel ez az érzék a zsibbadás miatt nem működik - könnyen pofáncsaphatjuk magunkat vele, mert mozgatni azért tudjuk (gondolom ez nem ritka élmény). És még folytathatnánk...

A körfolyosóval kapcsolatban pedig (én gyerekkoromban ott nőttem föl, és jól bírtam, most meg több évtizedes földszint után írtózom tőle) úgy gondolom, hogy az meg nem érzék, hanem az érzékszervi benyomásokból következtetett, tanult jelenség, úgy mint a vezetésnél, hogy a kocsival elférünk-e vagy sem egy szűkületben. De az biztos, hogy egyfajta érzésként jelentkezik, és nem egy tudatos gondolatsor nyomán.

 

 

Előzmény: habár (3)