Sorsha Creative Commons License 2006.05.14 0 0 3110
PENNE SÜLT PAPRIKÁVAL ÉS TÚRÓVAL

SÜLT PISZTRÁNG ROPOGÓ ZSÁLYÁVAL
Hozzávalók:

1 db pisztráng
1 nagy cserép friss zsálya
1 csokor friss kakukkfű
1 csokor friss rozmaring
1 csokor friss snidling
3 gerezd fokhagyma
2 dl joghurt
1 evőkanál méz
1/2 citrom
4-5 dl olívaolaj
Elkészítés:

Első lépésként levágom a pisztráng fejét és félreteszem. Aztán beízesítem a törzsét: beletömködöm a kakukkfüvet, a snidlinget, a rozmaringot, a fokhagymagerezdeket, és végül néhány levél zsályát is. Ha kész vagyok, összefogom a halat és egy nagy serpenyőben, bő, forró olajban megsütöm.

Köretként sült zsályaleveleket fogok kínálni, amihez egy mély lábasban 3-4 dl olívaolajat felteszek melegedni.

Amíg a pisztráng sül, és az olaj forrósodik, elkészítem az öntetet. Ehhez egy keverőtálba öntöm a joghurtot, hozzákanalazom a mézet, belecsurgatom a fél citrom levél, és összekeverve már el is készült ez a pikáns, gyors öntet.

Időközben a hal egyik fele meg is pirult, óvatosan megfordítom.

Ha a lábosban már kellően - azaz nagyon - forró már az olaj, gyorsan lecsipkedem a zsályáról a leveleket (úgy 3-4 maréknyit), és beledobom a lábasba. Néhány perc után, mikor az olaj sistergése, habzása abba maradt, szűrőlapáttal ki is veszem a ropogós zsálya leveleket, és egy papírtörlővel kibélelt tálba teszem.

A megsült halat kiveszem, és gyorsan erről is leitatom a felesleges zsiradékot.

Ha filézve akarjuk tálalni a halat, a filézési folyamatot mindig a farkánál kell kezdeni. Beleszúrjuk a villát és a hal gerince mentén végighúzva a villát vagy kanalat, már fejthetjük is le a finom húst. Így a hal másik oldalából csak könnyedén ki kell emelni a gerincet, és már tálalhatunk is.

A halat tányérra helyezem, meglocsolom az ínyenc mártással, és végül alaposan megpakolom a ropogós zsályalevelekkel. Kész is.

Jó étvágyat kívánok!
RUKKOLASALÁTA SZALONNÁVAL, FENYőMAGGAL ÉS KOKTÉLPARADICSOMMAL
Hozzávalók:

2 dkg fenyőmag
15 dkg Pannónia sajt
1 evőkanál olívaolaj
10 dkg füstölt, húsos szalonna
1 gerezd finomra zúzott fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
só és frissen őrölt fekete bors
1 csomag rukkola saláta
10-15 szem koktélparadicsom
Elkészítés:

A fenyőmagot megpirítjuk a serpenyőben, aztán félretesszük. A sajtot kis darabkákra vágjuk, és ezt is félretesszük.

A serpenyőbe olívaolajat öntünk, és beletesszük a csíkokra vágott szalonnát. Pár perc alatt pörcösre pirítjuk, majd kiszedjük. A serpenyőben maradt zsiradékhoz tesszük a fokhagymát, kicsit megkevergetjük, és beleöntjük a balzsamecetet. Ha elsistergett, lehúzzuk a tűzről. Sózzuk, borsozzuk.

A rukolasalátát összekeverjük a meleg öntettel. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk, és a saláta köré tesszük. A salátára halmozzuk a szalonnacsíkokat, a sajtdarabkákat, és az egészet megszórjuk a félretett fenyőmaggal.
OMLÓS CSOKIS KEKSZ
Hozzávalók:

10 dkg étcsoki, apróra vágva
3 evőkanál tejszín
15 dkg finomliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
½ kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
12½ dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 tojás
10 dkg fehércsoki, apróra vágva
Elkészítés:

Az étcsokit gyenge gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk a tejszínnel. Ha már folyós, levesszük a gőzről, és félretesszük, hogy langyosra hűljön.

A liszthez hozzákeverjük a sót és a szódabikarbónát, aztán teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. A puha vajat robotgéppel összehabosítjuk a cukorral, majd hozzádolgozzuk a tojást. Amikor a tojás tökéletesen elkeveredett, a masszához fakanállal hozzákeverjük az időközben langyosra hűlt, olvadt csokit, majd beleadjuk a kakaós lisztet, és végül beleforgatjuk az apróra vágott fehércsokit.

A tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Sütés előtt előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt terítünk 1 nagy, illetve 2 kisebb tepsibe.

A tésztából diónyi mennyiségeket veszünk a kezünk közé, golyókat formálunk, majd a elhelyezzük a golyókat a tepsi(k)re egymástól legalább három ujjnyi távolságra, aztán kb. 12 perc alatt megsütjük a sütiket. Ennyi idő leteltével a közepük még puha marad, de mégsem szabad őket tovább sütni, mert akkor félő, hogy kiszáradnak.

Miután kivettük a sütiket a sütőből, rajta hagyjuk őket 5-10 percig a tepsin, és csak ezután tesszük őket át egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek.