mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3169
Köszi, tényleg "fenomenális" recept.
Cserébe bemásolok a honlapjának kérdezd Juditot rovatából olyan kis receptszerűségeket. (Én saját részről ezeket a Zanzásított recept rovatba soroltam a kis gyűjteményemben.)

Gyors fagyi

A gyors fagyihoz lekvárra, némi citromlére és reszelt citromhéjra, valamint tejszínhabra van szükség.

Sütés nélküli torta csokis krémmel

Megolvasztottam 70 dkg csokit gőz fölött (vegyesen tejcsokit és étcsokit), aztán amikor kihűlt, összekevertem 9 dl tejszínnel és bő 1 dl kávélikőrrel. Nem lett belőle hab, csak amolyan sűrű, bűnbeesős keverék.
Ezután a 24 cm-es tortaforma aljába belenyomkodtam 20 dkg porrá tört babapiskóta és 10 dkg olvadt vaj keverékét, majd ráöntöttem a csokis masszát, és a formát betettem a hűtőbe. Ma reggel megnéztem, és hurrá, teljesen szeletelhetőre dermedt!! Forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel fogom este felvágni, amikor vendégek jönnek, és adok hozzá egy kis epret is.

Fagyi alaprecept

5 dl tejet felmelegítünk 1 félbevágott, kikapargatott vaníliarúddal, s közben habosra keverünk 5-6 tojássárgát 15-20 dkg cukorral; ezután a meleg, de nem forró tejet apránként hozzákeverjük a cukros tojáshoz, majd az egészet gőz fölött, állandóan kevergetve besűrítjük; ha kész, jól kihűtjük, majd hozzáforgatunk 1-2 dl hideg tejszínből vert habot; a masszát dobozba töltjük, hogy abban 3 cm magasan álljon benne, és néhány óra alatt kifagyasztjuk, ám közben óránként egyszer átkeverjük robotgéppel, hogy a keletkező jégkristályokat összetörjük.
Ezt az alapmasszát bárhogyan ízesítheti (kávé, olvasztott csoki, rumban főzött mazsola, stb.)

Tojásos nokedli

A nokedlit úgy szoktam készíteni, hogy 25 dkg finomliszthez hozzákeverek sót, frissen őröl borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, aztán hozzáöntök 1 dl tejet és annyi vizet, hogy sűrű, rugalmas tésztát keverhessek belőle. Ezután pörcösre pirítok 10-15 dkg felcsíkozott füstölt szalonnát. Amikor a nokdelit kiszaggatam, sós, lobogó vízbe, és megfőztem, akkor leszűröm, és azonnal beleforgatom a meleg zsiradékba. És most jön rá a tojás: 3 tojást csipetnyi sóval, frissen őrölt borssal és 1-2 evőkanál tejszínnel habosra verek, aztán ráöntöm a szalonnás nokdelire, és néhány perc alatt kevergetve összemelegítem mérsékelt lángon az egészet. Akkor lesz jó, ha a tojás krémes marad. Jöhet rá a végén apróra vágott petrezselyem is!

Gyömbértea

Úgy csináld, hogy 3 dl forró vízbe áztass be 1 nagy maréknyi reszelt vagy karikára vágott gyömbért (előtte persze pucold meg), aztán 10 perc múlva szűrd le, és keverj hozzá 1 evőkanál mézet. Ezután öntsd fel jó 1 liter vízzel, és töltsd bele egy üres ásványvizes üvegbe. Így napközben is magaddal viheted, és folyamatosan kortyolhatsz belőle. Kiváló tisztító és immunerősítő hatású, ráadásul finom is.
Előzmény: t3v3d3s (3166)