mannamari Creative Commons License 2006.05.18 0 0 3172
Steak

1., A jó steakhez jó hús kell, vagyis vesepesenyéből, bélszínből lesz igazán finom. Ezek viszont nagyon drágák, úgyhogy a steak igazán ünnepi fogásnak számít. A z is fontos, hogy a húst nem szabad vékonyra szeletelni, mert akkor könnyen kiszárad sütés közben. Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel 2-3 cm vastagon a húst.
2., Kell egy jó serpenyő. Olyan, amelyiknek súlya van, magyarul van benne anyag. Ez majd rendesen tartja a hőt.
3., Sütés előtt ne nagyon sózd meg a szeletekt. Majd ha elkészültek, megsózod. Más jöhet rá, azaz mustározhatod, borsozhatod, fűszerezheted, ahogy kívánod.
4., Sütéskor először forrósíts meg a serpenyőben kevés olajat. Ne melegítsd, hanem tényleg forrósítsd! Ha már enyhén füstölög, öntsd ki belőle: így a serpenyő alján csak egy vékony olajfilm marad.
5., A forró, olajfilmes serpenyőbe tedd bele a hús-szeleteket, és hagyd, hogy oldalanként legalább fél-fél perc alatt pirosas barna kéreg képződjön rajtuk az erős hőtől. Ne félj, nem égnek meg. Amikor ez megvan, csökkentsd mérsékelt és takarékláng közé a tüzet, és tegyél bele a serpenyőbe a hússzeletek mellé kevés vajat. Ebben süssed készre őket, mert ettől omlósak lesznek.
4., Fontos, hogy ügyelj a sütési időre. Kb. 3-3 percig süsd oldalanként a 2-3 cm-es szeleteket, hogy fél-angolosak legyenek, azaz belül még ne süljenek át teljesen.
Remélem, így majd sikerülni fog a steak-sütés.

Hal fóliában

Tépj le 2 nagy alufólia-darabot: jóval nagyobbakat, mint amekorra a hal. Fektesd őket egymásra, és a fólia közepét olajozd meg vékonyan ott, ahová a hal kerül. Ezután reszelj meg nyers vöröshagymát, fokhagymát, sárgarépát, zellert, és sózd, borsozd meg. Ez lesz a hal zöldség-ágya. Fűszerezheted egy kis rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, oregánóval: szagolj bele a fűszeres zacskókba, aztán döntsd el, melyik tetszik. A zöldségkeveréket tedd rá úgy az olajozott alufóliára, hogy akkora legyen, amekkora a haltörzs. Ezután fektesd rá a megsózott, megborsozott halat. Takard be a halat néhány vékony citromszelettel, és kanalazz rá kevés olajat meg száraz fehér bort. Végül tépj le egy harmadik alufólia-darabot, és ezt tedd rá a halra. Az alsó és felső alufólia-lapok szélét hajtogasd egymásra jó szorosan, de figyelj rá, hogy ugyanakkor a tasakban maradjon némi levegő is a hal fölött. Ezzel a hal-bugyolálás elkészült. Az alufóliás halat tedd be 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) előmelegített sütőbe, és süsd meg kb. 20 perc alatt. Azért írom, hogy "kb. 20 perc", mert nem tudom, pontosan milyen haltörzsről van szó, az mennyire vastag. Logikus, hogy minél vékonyabb, annál kevesebb sütési időre van szükség. A zöldségágy meg azért jó dolog, mert így a zöldségek ízes gőzében pároldóik meg a hal az alufólia-bugyorban. Jó étvágyat!