monkey62 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 3192
SPAGETTI TÁRKONYOS SPÁRGÁVAL

Hozzávalók:

25 deka spagetti
50 deka spárga (a kép tanúsága szerint zöldspárga)
3 deci tejszín
1 nagy citrom
1 gerezd fokhagyma
5 deka friss parmezán
1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
1 kis maréknyi tárkonylevél (7-8 ágról lehet ennyit szedni)
só és frissen õrölt fekete bors

Fölteszem forrni a tészta enyhén sós fõzõvizét. Miközben melegszik,
elõkészítem a spárgát és a tárkonyos mártást. A spárgát
krumplihámozóval megpucolom, majd kétcentis darabokra vágom, és
szûrõben megmosom, megszárítom. Félrerakom, és elõveszek egy közepes
méretû, mély serpenyõt. beleöntöm a tejszínt, és a reszelõ apró
lyukú oldalán át hozzáküldöm a megmosott, szárazra törölt citrom
héját, a megpucolt fokhagymagerezdet és a parmezánt. Ezután
belereszelek annyi szerecsendiót, amennyit kellemesnek ítélek, és
jöhet a tárkony. A leveleket apróra vágom, majd a miszlik felét
beleszórom a tejszínbe. A maradékot félreteszem, mert ezzel hintem
meg tálalás elõtt a tésztavacsorát. Ezután a lobogva forró vízbe
beleszórom a spagettit. A fõzõvekkeren azonnal beállítok 5 perccel
kevesebbet, mint amennyi a tészta dobozára van írva. Így ha csönget
a vekker, a spagettihez hozzáteszem a félretett spárgát, és akkor
pont egyszerre fõnek meg. Amíg az utolsó 5 percben együtt fõ a
tészta a spárgával, gyenge lángon elkezdem összemelegíteni a
tárkonyos mártást. Teszek bele sót, borsot, és néha megkeverem. Ha
úgy ítélem meg, hogy túl sûrû, hozzáadok néhány kanálnyit a tészta
fõzõvizébõl. Végül a megfõtt spagettit a spárgával együtt leszûröm,
beleforgatom a mártásba, és a tésztahalmot meghintem a félretett,
apróra vágott tárkonnyal.
2 bõséges adag lesz belõle.

Ez egy régi recept, de mivel itt a spárgaszezon, és a Sparban is akciós, és a tárkonyt pl. csülkös bablevesben igen szeretem, gondoltam, hogy kipróbálom. Csak azt nem tudtam megfejteni, hogy mielõtt a fõzõvízbe rakja a spárgát, miért kell megszárítani. Megbarnul a víztõl?